MENU

Αδύνατη η αγορά σπιτιού για τους Αμερικανούς millennials

Γιατί η ενοικίαση συμφέρει περισσότερο

Ο Jorge Argota, 35 ετών, διευθύνει τη δική του εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ στο Μαϊάμι. Ειδικεύεται στο μάρκετινγκ, κυρίως για δικηγορικά γραφεία. Κερδίζει περίπου 120.000 δολ. κάθε χρόνο και ισχυρίζεται ότι το να ενοικιάζει σπίτι συμφέρει πολύ περισσότερο από την αγορά. Να γιατί.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι μετακόμισαν στη Φλόριντα μετά τον COVID-19 από τη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και το Τέξας. Για αυτόν και για άλλους λόγους, το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί στα ύψη – από τα παντοπωλεία μέχρι τη στέγαση.

Αν έβγαζε περισσότερα χρήματα – αν είχε διπλάσιο εισόδημα – τότε σίγουρα, θα μπορούσε να σκεφτεί να αγοράσει ένα σπίτι. Αλλά ακόμα και τότε, θα ήταν μεγάλη η οικονομική πίεση.

Ήταν ακόμα στο κολέγιο όταν ξεκίνησε να υποβάλλει αίτηση για το λαχείο στέγασης. Τώρα, πληρώνει 1.600 δολάρια για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Νέα Υόρκη, το οποίο μοιράζεται με τον αδερφό του.

Για εκείνον, η ενοικίαση ενός διαμερίσματος στο Μαϊάμι είναι πιο προσιτή από την αγορά ενός ωραίου σπιτιού με υποθήκη 3.000 δολ. ή 4.000 δολ.

Ο Argota και ο αδερφός του πληρώνουν 2.300 δολάρια το μήνα για ένα 2 υπνοδωματίων σε αυτό το συγκρότημα διαμερισμάτων στο Μαϊάμι. Το συγκρότημα διαμερισμάτων είναι φθηνό σε σύγκριση με ορισμένα μέρη στο Μαϊάμι, ειδικά για την τοποθεσία. Ζουν στο διαμέρισμά για περίπου ενάμιση χρόνο, αλλά η μίσθωση λήγει τον Ιανουάριο.

Η μικρή Αβάνα είναι ένα ιδιαίτερο μέρος. Μεγαλώνοντας σε εκείνη την περιοχή, πήγαινα συχνά στην 8η οδό, όπου, το απόγευμα, οι άνθρωποι έπαιζαν ντόμινο και σκάκι στα πάρκα. Το βράδυ, υπήρχε περισσότερη κουβανέζικη μουσική και χορός.

Δεν υπάρχουν πολλά σπίτια στο Μαϊάμι προς πώληση που να καλύπτουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Ήλπιζε ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα οικονομικά σπίτια στον προϋπολογισμό του στο Μαϊάμι, έτσι προκρίθηκε για μια αγορά σπιτιού πριν από λίγους μήνες.

Εγκρίθηκε για ένα δάνειο έως και 700.000 δολ. και ήταν εκστασιασμένος, σκεπτόμενος, «Εντάξει, επιτέλους μπορώ να αγοράσω ένα σπίτι». Αλλά έκανε λάθος.

Κατά την περιήγηση στο Zillow, δεν μπορούσε να βρει τίποτα στο εύρος τιμών του, εκτός από ένα σπίτι που έμοιαζε σαν να είχε περάσει από μάχη. Πιθανότατα άξιζε περίπου 50.000 δολ. – ίσως και λιγότερο – πριν από 10 με 15 χρόνια.

Ο Argota πιστεύει ότι η ενοικίαση είναι πιο λογική από την αγορά ενός σπιτιού στην ακριβή αγορά ακινήτων του Μαϊάμι. Ο ίδιος επισημαίνει “Λατρεύω την ηρεμία που προσφέρει η ενοικίαση. Δεν χρειάζεται να διαχειριστώ τις επισκευές ή να ανησυχώ για την πληρωμή ηλεκτρολόγου ή υδραυλικού. Επίσης δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με συντήρηση, η οποία απαιτεί χρόνο.

Στο μέλλον θέλω οπωσδήποτε οικογένεια και να μπορώ να αντέξω άνετα ένα σπίτι. Έτσι, αν δεν μπορώ να αγοράσω ένα στο Μαϊάμι, ίσως σκεφτώ να μετακομίσω σε άλλη πολιτεία.”

Σχετικά Άρθρα