MENU

Συμβουλές από τον διάσημο Αμερικανό αθλητή  Tom Brady για το ομαδικό πνεύμα

Πώς να τις εφαρμόσεις στον χώρο εργασίας

Με επτά δαχτυλίδια πρωταθλήματος Super Bowl και μια επαγγελματική ποδοσφαιρική καριέρα για πάνω από δύο δεκαετίες, ο Tom Brady γνωρίζει πώς κάποιος μπορεί να είναι καλός συμπαίκτης.

Τόσο πολύ που τον περασμένο μήνα, μοιράστηκε συμβουλές για το πώς να ηγείστε αποτελεσματικά ως συμπαίκτης σε ένα άρθρο του Harvard Business Review, το οποίο συνέγραψε ο πρώην πρύτανης του Harvard Business School, Nitin Nohria.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι πολλές από τις συμπεριφορές μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε ομαδικό περιβάλλον, αν και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως είναι λάθος να εξισώνουμε τον επαγγελματικό αθλητισμό με τον χώρο εργασίας.

Τι μπορούμε, όμως, να μάθουμε από τον Brady, ο οποίος έγινε πρόσφατα ιδιοκτήτης μειοψηφίας των Las Vegas Raiders, σχετικά με το να είσαι καλός συμπαίκτης σε έναν χώρο εργασίας:

Εκτιμήστε τους συναδέλφους με διαφορετικούς στόχους

«Άρχισα να αποκτώ τη συνήθεια να δίνω εύσημα σε παίκτες – όχι μόνο επειδή το άξιζαν, αλλά και για να επισημαίνω σε άλλους ότι κανένας δεν πρέπει να περνά απαρατήρητος»τόνισε ο Brady. «Μί ομάδα είναι μεγάλη όταν όλα τα μέλη της νιώθουν ότι τα εκτιμούν και εναπόκειται στους ηγέτες της ομάδας να διασφαλίσουν ότι αυτό θα συμβεί.

Είναι σημαντικό να εκτιμάς τους αφανείς συναδέλφους και είναι μία συμβουλή που ταιριάζει καλύτερα στο χώρο εργασίας, αν επαναπροσδιοριστεί ως εκτίμηση για συναδέλφους που έχουν διαφορετικούς στόχους.

Σε αντίθεση με μια αθλητική ομάδα, όπου όλοι εργάζονται για να βοηθήσουν στη νίκη ενός παιχνιδιού, σε μία ομάδα εργασίας υπάρχει εγγενής ένταση μεταξύ των ρόλων. Ακόμα κι αν όλοι έχουν επενδύσει στη συνολική επιτυχία ενός προϊόντος ή μιας εταιρείας, αυτό μπορεί να διαφέρει όταν εργάζεστε σε διάφορα τμήματα.

Κάποιος στις πωλήσεις μπορεί να θέλει να κάνει ένα προϊόν πιο προσαρμόσιμο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πελάτη του, αλλά αυτό μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με κάποιον στην ομάδα λειτουργιών που θέλει να εστιάσει στην ποιότητα του προϊόντος, κάτι που θα μπορούσε ακόμη και να έρχεται σε σύγκρουση με το άτομο που είναι υπεύθυνο για την κατασκευή του προϊόντος.

Οι καλοί συμπαίκτες δεν πρέπει μόνο να έχουν γνώση και να σέβονται άτομα με διαφορετικούς στόχους, αλλά ότι πρέπει να το κάνουν ένα βήμα παραπέρα και να εκτιμούν τους συναδέλφους με διαφορετικούς στόχους.

Το να αφιερώνετε χρόνο σε μια συνάντηση για να αναγνωρίσετε και να εκτιμήσετε τις απόψεις των μελών της ομάδας που μπορεί να έχουν γνώμη μειοψηφίας, μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις και να οδηγήσει σε υψηλότερη απόδοση.

Όταν ο Brady εντάχθηκε για πρώτη φορά στους Patriots, ανέφερε ότι ήταν μέρος μιας ομάδας παικτών που διαγωνίζονταν διαρκώς για να κερδίσουν ο ένας τον άλλον. Είτε έφτανε πρώτα στην αίθουσα βάρους είτε έπινε περισσότερο νερό, ο Brady επικεντρώθηκε στον καθορισμό προτύπων για προσπάθεια στο 100%.

Ενώ η καλλιέργεια μιας κουλτούρας 100% προσπάθειας μπορεί να ωφελήσει μια ομάδα ελίτ αθλητών που δραστηριοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής τους σεζόν, η συμβουλή μπορεί να μην είναι ρεαλιστική για «απλούς θνητούς» που εργάζονται όλο το χρόνο.

Αντίθετα, οι ομάδες και οι καλοί συμπαίκτες πρέπει να επικοινωνούν ξεκάθαρα όταν χρειάζεται 100% προσπάθεια και όταν είναι αποδεκτό να χαλαρώσουν. Τα μέλη της ομάδας θα πρέπει επίσης να είναι διαφανή μεταξύ τους όταν μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν την προσπάθειά τους.

Η κατανόηση της εταιρικής κουλτούρας κατά τη διαδικασία πρόσληψης είναι επίσης σημαντική, . Επισημαίνει ορισμένες εταιρείες όπως η Tesla που έχουν μια κουλτούρα έντονης προσπάθειας έναντι άλλων που μπορεί να έχουν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση.

Οι σπουδαίοι συμπαίκτες θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους χωρίς να κατηγορούν τους άλλους με την έννοια της «κατανόησης», αντί να παρέχουν ειλικρινή και διαφανή ανατροφοδότηση σχετικά με το πώς οι μεμονωμένες ενέργειες επηρεάζουν την ομάδα. Οι ομάδες υψηλών επιδόσεων αγκαλιάζουν την ένταση, τις υγιείς συγκρούσεις και την ταλαιπωρία για να βελτιώσουν τη συνολική απόδοση.

Συνδεθείτε με τους συμπαίκτες σας

Τον Σεπτέμβριο, ο Brady ξεκίνησε την καριέρα του στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό με το Fox Sports. Πριν ξεκινήσει με τη νέα του ομάδα, ο Brady είπε ότι πήγαν στις Μπαχάμες τον Μάιο, όπου δέθηκαν μέσα από παιχνίδια στην παραλία, μοιράστηκαν γεύματα και γνωρίστηκαν καλύτερα.

“Η συντροφικότητα που δημιουργήσαμε και η καλύτερη κατανόηση που αποκτήσαμε ο ένας για τον άλλον ως άτομα θα μας βοηθήσουν να αποδώσουμε καλύτερα ως ομάδα αυτό το φθινόπωρο”, είπε στο Harvard Business Review.

Η σύνδεση με τους συμπαίκτες μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να υποστηρίξει την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων ενθαρρύνοντας κοινές εμπειρίες, κατανόηση ο ένας του άλλου και να ενθαρρύνει την ανάληψη κινδύνων.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορούν όλοι να συνδεθούν εκτός των ωρών εργασίας λόγω προσωπικών ευθυνών. Η δημιουργία ευκαιριών για σύνδεση κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, είτε πρόκειται για μια σύντομη συνομιλία στην καφετιέρα είτε για μια εκδήλωση στο ωράριο της δουλειάς, μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της συμμετοχής και στη διατήρηση της συνοχής της ομάδας.

Σε αντίθεση με τους ξεκάθαρους στόχους στον αθλητισμό, οι στόχοι και οι προτεραιότητες στο χώρο εργασίας συχνά διαφέρουν, οδηγώντας σε συγκρούσεις και πολυπλοκότητα. Οι ομάδες αλλάζουν συνεχώς για να ευθυγραμμίζονται με τις μεταβαλλόμενες στρατηγικές και περιβάλλοντα, με αποτέλεσμα τα ηγετικά μέλη της ομάδας στο χώρο εργασίας να πρέπει συνεχώς να επαναξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο οι ρόλοι τους ταιριάζουν μεταξύ τους και συμβάλλουν στους στόχους του οργανισμού.

Σχετικά Άρθρα