MENU

Ποια είναι τα 3 κοινά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι στην αίτηση για εργασία στον κλάδο της τεχνολογίας

Σύμφωνα με 33χρονη εργαζόμενη στη Google

Η 33χρονη Alexandria Sauls εργάστηκε στην Amazon, το PayPal και την Uber πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Google. Διευθύνει, παράλληλα, επιχείρηση καθοδήγησης σταδιοδρομίας και αναφέρει τα τρία τυπικά 3 λάθη που κάνουν όσοι καταθέτουν αίτηση για εργασία στον κλάδο τεχνολογίας. Να πως περιγράφει την εμπειρία της.

“Το ξεκίνημά μου στην τεχνολογία έγινε μέσω μιας έκθεσης καριέρας στην πανεπιστημιούπολη. Η Amazon προσλάμβανε μια τεράστια ομάδα ανθρώπων σε επιχειρήσεις, οπότε έτσι βρήκα την ευκαιρία μου.

Στη συνέχεια, μπόρεσα να βρω θέσεις εργασίας στην Uber, το PayPal και την Google μέσω ψυχρής αίτησης μέσω του LinkedIn ή στον ιστότοπο της εταιρείας. Συνήθως, μέσα στις επόμενες 24 έως 72 ώρες θα έβλεπα ότι κάποιος από την εταιρεία είχε δει το προφίλ μου. Από εκεί ξεκινήσαμε τη διαδικασία της συνέντευξης.

Ξεκίνησα επίσημα την επιχείρηση παροχής υπηρεσιών σταδιοδρομίας μου, No Ceilings, το 2022 και έχω βοηθήσει περισσότερους από 100 πελάτες, κυρίως με βιογραφικά και εικονικές συνεντεύξεις. Έχω βοηθήσει ανθρώπους σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας καθώς και σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Αυτά είναι τα τρία λάθη που βλέπω στη διαδικασία αίτησης.

Μην: Απομακρυνθείτε από την ερώτηση

Συνιστώ να απαντήσετε με πολύ συνοπτικό τρόπο. Μερικές φορές, όταν δεν καταλαβαίνετε την ερώτηση και υπάρχει εκνευρισμός, ενδέχεται να οδηγηθείτε σε λανθασμένη απάντηση.”

Έμαθα τη μορφή “STAR” στο Amazon και έκτοτε τη χρησιμοποιώ σε κάθε εταιρεία. Το “STAR” σημαίνει κατάσταση, εργασία, δράση και αποτέλεσμα, δηλώνοντας το πρόβλημα που προσπαθούσατε να λύσετε, τις συγκεκριμένες ενέργειες που κάνατε για να φτάσετε εκεί και στη συνέχεια το αποτέλεσμα που επιτύχατε.

Βοηθά τον υπεύθυνο προσλήψεων να κατανοήσει καλύτερα τις ενέργειες και τον τρόπο σκέψης σας. Η ικανότητά σας να επικοινωνείτε συνοπτικά παίζει επίσης τεράστιο ρόλο στο πώς σας βλέπουν στην επιχείρηση. Συνήθως προτείνω τη μορφή STAR για ερωτήσεις συμπεριφοράς.

Μην: Απαριθμήστε ευθύνες χωρίς αντίκτυπο
Η μεγαλύτερη πτώση που βλέπω είναι ορισμένα άτομα που αναφέρουν απλώς τις ευθύνες τους, όπως “Δημιουργώ εβδομαδιαίες αναφορές” ή “Προγραμματίζω Χ αριθμό συσκέψεων”.

Όταν κάνω μια σάρωση των βιογραφικών των πελατών μου, κάνω διερευνητικές ερωτήσεις στο έγγραφο, όπως “Έχετε παραδείγματα έργων ή ποιος ήταν ο αντίκτυπος;” Μόλις αποκτήσω αυτή την πληρέστερη εικόνα, λέω, “Περιμένετε, λύσατε ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα που βάλατε ως “Παραδίδω εβδομαδιαίες αναφορές”.

Η συγγραφή του με αυτόν τον τρόπο δεν δίνει στην πραγματικότητα μια πλήρη εικόνα των έργων στα οποία εργάστηκαν ή δεν μεταδίδει τον συναρπαστικό αντίκτυπό τους. Κάθε κουκκίδα πρέπει να είναι το “R” της μορφής “Star”: “Αποτέλεσμα”. Επομένως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτά τα ρήματα και οι λέξεις ευθυγραμμίζονται με την περιγραφή της εργασίας και αυτό το αποτέλεσμα.

Όταν κοιτάζετε το βιογραφικό σας, ρωτήστε αν δείχνει όλη σας τη φαντασία. Εάν όχι, επιστρέψτε και αναθεωρήστε. Αλλά μπορώ να εγγυηθώ ότι υπάρχουν τρόποι να πούμε περισσότερα για αυτήν την πλήρη εικόνα.

Μην: Επαναλάβετε το βιογραφικό σας

Το “Πες μου για τον εαυτό σου” είναι μια τόσο μεγάλη ερώτηση, αλλά λέω στους ανθρώπους ότι θα πρέπει να είναι ένα μικρό μείγμα προσωπικότητας και μια ξεκάθαρη εικόνα για τους λόγους που υποβάλλετε αίτηση για αυτόν τον ρόλο.

Δεν είναι μια περιήγηση στο βιογραφικό σας, έχουν την τεκμηρίωση. Συνιστώ συνήθως να πείτε το πανεπιστήμιο στο οποίο πήγατε αν αποφοιτήσατε πρόσφατα και στη συνέχεια να μιλήσετε για τους κλάδους στους οποίους έχετε συμμετάσχει, σε τι είδους έργα δουλέψατε και τι σας οδήγησε να κάνετε αίτηση για αυτόν τον ρόλο.

Γκρίζες περιοχές: Μικρή συζήτηση με τους συνεντευξιαζόμενους και μορφή βιογραφικού

Όταν πρόκειται για κουβέντα, δεν θέλεις να από τον άλλο να περιγράψει την πλήρη ιστορία τη ζωής του. Συνήθως προσθέτει κάποιες μικρές ευχάριστες λεπτομέρειες. Πρέπει ωστόσο να προσαρμοστείς στην ατμόσφαιρα του ανθρώπου και να ξέρεις ότι κάθε άτομο θα διαφέρει.

Με τη μορφή βιογραφικού, δεν έχω πολύ ισχυρή γνώμη. Εξακολουθώ να επιλέγω τα γενικά ασπρόμαυρα βιογραφικά και πάντα λέω στους ανθρώπους να εστιάζουν περισσότερο στις λέξεις-κλειδιά και στο περιεχόμενο παρά στη διάταξη.

Σχετικά Άρθρα