MENU

Στα 100 GW στοχεύει η Masdar μέχρι το 2030 – Το βασικό κριτήριο των στρατηγικών της επενδύσεων

Τον περασμένο Ιούνιο υπεγράφη η συμφωνία μαμούθ 3,2 δισ. ευρώ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Masdar για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Στην επέκταση της αιολικής και ηλιακής της ισχύος στα 100 GW στοχεύει η Masdar μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Mohamed Jameel Al Ramahi δήλωσε ότι η Masdar θα συνεχίσει να επενδύει σημαντικά στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου δεν δίνει το περιθώριο για υποτίμηση των αγορών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ οι επενδυτικοί στόχοι της Masdar θα κατευθύνονται εκεί όπου «οι αγορές ενέργειας είναι ανοιχτές και καλωσορίζουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις».

 «Από γεωγραφικής άποψης και κατανομής ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030, η Μέση Ανατολή θα αντιπροσωπεύει το 30-35% της δύναμής μας. Την Ευρώπη την προσδιορίζουμε στο 20%, τις ΗΠΑ μέχρι 25% και την Ασία να ακολουθεί  και μετά φυσικά στην Ασία» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ισότιμος διαχωρισμός μεταξύ έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας αποτελεί βασική επιδίωξη.

Το deal με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε την πώληση του 36,59% που κατέχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην αραβική εταιρεία Masdar.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ.

Το τίμημα εξαγοράς αντιπροσωπεύει μια συνολική αποτίμηση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και μια επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, προ 10 ημερών εγκρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του κανονισμού συγχωνεύσεων της ΕΕ, η εξαγορά ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από την Masdar. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κοινοποιηθείσα συναλλαγή δεν θα εγείρει προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένης της περιορισμένης θέσης των εταιρειών στην αγορά που προκύπτει από την προτεινόμενη συναλλαγή.

Η κοινοποιηθείσα συναλλαγή εξετάστηκε στο πλαίσιο της απλοποιημένης διαδικασίας επανεξέτασης της συγχώνευσης και κατόπιν αυτού η επιχειρηματική συμφωνία θα εγκριθεί από τη γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου.

Σχετικά Άρθρα