MENU

Το top 40 των βιώσιμων προορισμών στον κόσμο

Οι μεγαλύτερες πόλεις συνεχίζουν να κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις

Τη λίστα με τους 40 κορυφαίους βιώσιμους προορισμούς σε όλο τον κόσμο, παρουσίασε ο Παγκόσμιος Δείκτης Αειφορίας Προορισμού (GDS-Index).

Αυτές οι εξαιρετικές τοποθεσίες επιδεικνύουν μια ισχυρή δέσμευση για βιώσιμο τουρισμό, εξισορροπώντας αποτελεσματικά την τουριστική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική διαχείριση και την ευημερία της κοινότητας.

Το 2024, ο GDS-Index διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής του εισάγοντας νέα κριτήρια που επικεντρώνονται στον αναγεννητικό τουρισμό, τις πρακτικές κυκλικής οικονομίας και τα ενισχυμένα κριτήρια δράσης για το κλίμα.

Αυτές οι προσθήκες αντικατοπτρίζουν τις εξελισσόμενες ανάγκες του σύγχρονου τουρισμού, που είχε ως αποτέλεσμα μια μετατόπιση, με χαμηλότερες βαθμολογίες συνολικά για τους προορισμούς στη φετινή συγκριτική αξιολόγηση του δείκτη.

Οι κορυφαίοι 40 προορισμοί επιδεικνύουν δέσμευση στην καινοτομία, τις πρακτικές βιωσιμότητας και τις μελλοντικές πολιτικές.

Για πρώτη φορά, το Ελσίνκι διεκδίκησε την πρώτη θέση, αντικαθιστώντας το Γκέτεμποργκ, το οποίο κατείχε την ηγετική θέση τα τελευταία χρόνια το οποίο υποχώρησε στη δεύτερη θέση. Η Κοπεγχάγη ακολουθεί στην τρίτη, ενισχύοντας τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στη βιώσιμη διαχείριση προορισμών.

Νεοεισερχόμενοι όπως το Λίμερικ, η Βικτόρια, η πόλη του Κεμπέκ, το Δουβλίνο και η Χόρσενς έχουν ενταχθεί στη λίστα, ενώ το Ρέικιαβικ επιστρέφει μετά από μια σύντομη απουσία.

Οι μεγαλύτερες πόλεις συνεχίζουν να κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, αν και υπάρχει ισορροπία όσον αφορά το μέγεθος του πληθυσμού μεταξύ των Top 40.

Βασικά συμπεράσματα

  • Τα τελευταία εννέα χρόνια (από την έναρξη του GDS-Index), η μέση απόδοση στη βιωσιμότητα των προορισμών έχει αυξηθεί κατά 23%, με τους Top 10 προορισμούς να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση 44%.
  • Το χάσμα απόδοσης μεταξύ πόλεων εκτός του Top 10 και του γενικού μέσου όρου του δείκτη μειώθηκε από 28,8% σε 23,2%, υποδεικνύοντας βελτιώσεις μεταξύ προορισμών χαμηλότερης κατάταξης.
  • Η κοινωνική ευθύνη γίνεται βασικός πυλώνας της βιωσιμότητας. Οι προορισμοί που προωθούν ενεργά τη συμμετοχή της κοινότητας και υποστηρίζουν τις τοπικές οικονομίες βλέπουν υψηλότερες βαθμολογίες στον δείκτη.
  • Η κατάταξη του 2024 αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που θέτει μια πιο απαιτητική μεθοδολογία.
  • Ο δείκτης GDS εισήγαγε 12 νέα κριτήρια, βελτίωσε άλλα 28 και αφαίρεσε πέντε για να συμβαδίσει με τις παγκόσμιες απαιτήσεις βιωσιμότητας. Ως αποτέλεσμα, 26 από τους 40 κορυφαίους προορισμούς παρουσίασαν μείωση βαθμολογίας παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους.
  • Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η στρατηγική εστίαση στη βιωσιμότητα κερδίζει έδαφος, με 23 προορισμούς να επιτυγχάνουν μέγιστες βαθμολογίες και να καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα σαφών, εφαρμόσιμων σχεδίων βιωσιμότητας.
  • Μια αξιοσημείωτη αλλαγή σημειώνεται στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, καθώς αρκετοί προορισμοί έχουν εκτιναχθεί στην κατάταξη των Top 40, υπογραμμίζοντας την αυξημένη έμφαση στα βιώσιμα ταξίδια.
  • Η Σιγκαπούρη και το Σίδνεϊ αναδείχθηκαν ηγέτες σε αυτό το κίνημα, εξασφαλίζοντας τις κορυφαίες θέσεις στην περιοχή τους και αντανακλώντας μια αυξανόμενη δέσμευση για πιο βιώσιμες τουριστικές πρακτικές.
  • Στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, το Μπορντό διεκδίκησε την πρώτη θέση, ξεπερνώντας τη Γλασκώβη, ενώ η Ζυρίχη ανέβηκε επίσης στις τάξεις, επιδεικνύοντας ισχυρή δέσμευση για βιωσιμότητα. Το Παρίσι κάνει μια αξιοσημείωτη είσοδο στην πέμπτη θέση, αναδεικνύοντας τις καινοτόμες προσεγγίσεις της πόλης για πιο υπεύθυνο, ανταποκρινόμενο τουρισμό και βιώσιμες υποδομές.
  • Στη Βόρεια Αμερική, η Βικτώρια ξεπέρασε το Μόντρεαλ φέτος, επιδεικνύοντας την αυξανόμενη φήμη της ως βιώσιμου ταξιδιωτικού προορισμού. Εν τω μεταξύ, το Κεμπέκ, το Έντμοντον και η Οτάβα διατήρησαν τις θέσεις τους, τονίζοντας τη συνεχή αφοσίωσή τους σε υπεύθυνες πρακτικές που προσελκύουν ταξιδιώτες που αναζητούν πιο φιλικές προς το περιβάλλον εμπειρίες.

Όπως αναμενόταν, το Ελσίνκι παραμένει ένας ξεχωριστός ηγέτης στην περιοχή της Βόρειας Ευρώπης, που φημίζεται για τις πρωτοποριακές βιώσιμες πρωτοβουλίες του. Το Μπέργκεν ανέβηκε μία θέση, ενισχύοντας τη δέσμευσή του για κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ευημερία, ενώ το Άαρχους έκανε το ντεμπούτο του στην κατάταξη, αντικατοπτρίζοντας μια ευρύτερη τάση προτεραιότητας της βιωσιμότητας στα ταξίδια σε όλη την περιοχή.

Αναφέρεται ότι το GDS-Index είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα βελτίωσης απόδοσης για την αξιολόγηση και την επιτάχυνση της προόδου του αναγεννητικού ταξιδιού ενός προορισμού. Μετρά, θέτει σημεία αναφοράς και ενισχύει τις στρατηγικές βιωσιμότητας, τα σχέδια δράσης και τις πρωτοβουλίες περισσότερων από 100 οργανισμών διαχείρισης προορισμών, δημοτικών αρχών και των αλυσίδων εφοδιασμού τουρισμού τους.

Ιδρύθηκε το 2016 από τη Διεθνή Ένωση Συνεδρίων και Συνεδρίων (ICCA), την City Destinations Alliance (CityDNA), την IMEX Group και την MCI, το GDS-Index προσφέρει έναν απαράμιλλο πόρο για επισκέπτες, DMOs, δήμους και προγραμματιστές εκδηλώσεων που αναζητούν προορισμούς που προσφέρουν τις καλύτερες επιδόσεις βιωσιμότητας.

Σχετικά Άρθρα