MENU

Ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έχει τους περισσότερους εκατομμυριούχους μέχρι το 2028 – Η θέση της Ελλάδας

Τα ευρήματα της έκθεσης Millionaire Tracker του Adam Smith Institute


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας του κορυφαίου think tank, Adam Smith Institute, σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των εκατομμυριούχων έως το 2028.

Όπως προκύπτει τρεις ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να δουν τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό των εκατομμυριούχων μέχρι το 2028, η Τουρκία, η Ρωσία και η Σουηδία.

Την ίδια στιγμή με μόλις 2% αύξηση, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που κατατάσσονται στις χαμηλότερες θέσεις της έκθεσης. Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες, η Σαουδική Αραβία (-3%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1%) κατατάσσονται κάτω από αυτήν.

Τα ευρήματα, από την έκθεση Millionaire Tracker του Ινστιτούτου, η οποία εξετάζει τις περιουσίες 36 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας, δείχνουν ότι η Ταϊβάν θα δει τη μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστό 51%.

Η Τουρκία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις, με προβλεπόμενη αύξηση 34% στο ποσοστό εκείνων που θα έχουν καθαρό πλούτο άνω του 1 εκατ. δολαρίων (915.000 ευρώ) σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών, των μετοχών, των ακινήτων και των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Το παράδοξο της Τουρκίας

Τα στοιχεία από την UBS Global Wealth Report 2024, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της κατάταξης, αναδεικνύουν την αξιοσημείωτη αύξηση του προσωπικού πλούτου της Τουρκίας παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

“Η Τουρκία ξεχωρίζει με μια εκπληκτική αύξηση πάνω από 157% στον πλούτο ανά ενήλικα μεταξύ 2022 και 2023, αφήνοντας όλα τα άλλα έθνη πολύ πίσω. Το πιο κοντινό είναι το Κατάρ και η Ρωσία με αύξηση κοντά στο 20%, ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική με λίγο πάνω από 16% και το Ισραήλ με 14%”, αναφέρει η έκθεση.

Η άνοδος της Τουρκίας γίνεται παρά τον πληθωρισμό στη χώρα που σήμερα βρίσκεται στο 72%, . Ο υψηλός πληθωρισμός είναι καταστροφικός για τους περισσότερους από τους 85 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, μειώνοντας σημαντικά την αγοραστική τους δύναμη.

Αλλά για τους Τούρκους που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία, όπως σπίτια, ο πλούτος τους έχει αυξηθεί, καθώς ο πληθωρισμός ανεβάζει την αξία της περιουσίας τους.

Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις, η Ρωσία προβλέπεται να δημιουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό εκατομμυριούχων στην ήπειρο, με αύξηση 23%.

Οι πλούσιοι γυρίζουν την πλάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία είναι τα δύο έθνη με τις χαμηλότερες επιδόσεις από τα 36 που αναλύθηκαν, με τις δύο χώρες να προβλέπεται ότι θα χάσουν εκατομμυριούχους ως ποσοστό του πληθυσμού τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει το 20% των εκατομμυριούχων του μέχρι το 2028, ενώ η Ολλανδία το 5%.

Η μόνη άλλη χώρα που προβλέπεται να δει μείωση και συγκεκριμένα 3%, του ποσοστού των εκατομμυριούχων της είναι η Σαουδική Αραβία.

Το Ινστιτούτο αποδίδει την προβλεπόμενη μείωση των εκατομμυριούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών φόρων και μιας κουλτούρας που είναι απρόθυμη να υποστηρίξει όσους δημιουργούν πλούτο.

Μέτρια επίδοση από ΗΠΑ και Κίνα

Οι ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης, η Γερμανία και η Γαλλία, προβλέπεται να δουν αύξηση 15% και 14%, ποσοστό που τις τοποθετεί προς το κατώτερο άκρο της κατάταξης.

Τα παγκόσμια οικονομικά μεγαθήρια, οι ΗΠΑ και η Κίνα, προβλέπεται να σημειώσουν μέτρια ανάπτυξη έως το 2028. Οι αναλυτές του Ινστιτούτου Adam Smith εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα σημειώσουν αύξηση 12%, ενώ η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα παρουσιάσει ανάπτυξη 8%.

Σχετικά Άρθρα