MENU

Στη «μάχη» κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακόμα μία πόλη της Ισπανίας

Αυστηρά μέτρα περιορισμού των Airbnb για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση

Τα “χνάρια” της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης στον πόλεμο κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων φαίνεται να ακολουθεί ακόμα μία πόλη της Ισπανίας, η Σεβίλλη, καθώς προστίθεται στη συνεχώς αυξανόμενη λίστα των προορισμών που λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια των ντόπιων για τις τιμές των ενοικίων.

Το δημοτικό συμβούλιο δεσμεύθηκε για νέους περιορισμούς στη χορήγηση αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης για διακοπές, πράγμα που θα σημαίνει ότι στις συνολικά 108 διαφορετικές γειτονιές της Σεβίλλης, μόνον το 10% των ακινήτων θα μπορούν να είναι τουριστικά διαμερίσματα. Επιπλέον, σε περιοχές που είναι ήδη γεμάτες με ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως το ιστορικό κέντρο και γειτονιές όπως η Τριάνα, δεν θα χορηγούνται άλλες άδειες.

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα δήλωσε, σύμφωνα με την Liverpool Echo, ότι 23.000 τουριστικές μισθώσεις θα μπορούσαν ακόμα να λάβουν άδειες στο πλαίσιο του προγράμματος και ότι οι κανόνες θα πρέπει να είναι «αυστηρότεροι και πιο φιλόδοξοι».

Κι άλλες μεγάλες ισπανικές πόλεις – η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη – σχεδιάζουν να εφαρμόσουν πολύ αυστηρά μέτρα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με την πρώτη να σχεδιάζει πλήρη απαγόρευση από τον Νοέμβριο του 2028.

Η απειλή του υπερτουρισμού

Η Ισπανία πρόκειται να ξεπεράσει τη Γαλλία ως η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο μέχρι το 2040, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, η οποία μεταξύ των άλλων εκτιμά ότι ο αριθμός των επισκεπτών στη χώρα θα φτάσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 110 εκατ. ετησίως. Και ενώ αυτό φυσικά θα φέρει πολλά χρήματα στην οικονομία της Ισπανίας, οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί κατά 70% τα τελευταία 10 χρόνια, και στα μάτια των ντόπιων φταίνε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η Ισπανία δεν είναι το μόνο μέρος όπου οι πόλεις υποφέρουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η Αθήνα, η Βουδαπέστη και η Τσεχία εξετάζουν επίσης μέτρα για τον περιορισμό τους, ενώ άλλοι προορισμοί προχωρούν στην εφαρμογή τουριστικών φόρων για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού.

Σχετικά Άρθρα