MENU

Θ. Λιβάνιος: Ξεκινά η σύνταξη του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης – Οι βασικές προκλήσεις των πόλεων του σήμερα

Ζητούμενο η εμπιστοσύνη μεταξύ δήμων και περιφερειών

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η σύνταξη του νέου κώδικα αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τα όσα είπε στο Olympia Forum V ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις λόγω κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για να επιλυθούν τα προβλήματα και αναφέρθηκε στο νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα  καταλήξει σε ένα μεγάλο κύκλο εμπιστοσύνης, μεταξύ δήμων, περιφερειών και κεντρικού κράτους, όπου ο καθένας θα έχει το δικό του ξεκάθαρο ρόλο, γιατί εν τέλει και οι τρεις εκλεγόμαστε με ένα κοινό στόχο: να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών και να διευκολύνουμε τους ανθρώπους, ιδίως της περιφέρειας,

Οι βασικές προκλήσεις

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις λόγω κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για να επιλυθούν τα προβλήματα και αναφέρθηκε στο νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης.

«Τα προβλήματα είναι πολλά και δε τελειώνουν ποτέ και σίγουρα κανείς δε μπορεί να τα λύσει μόνος τους. Θέλει μια στενή συνεργασία και μια ανταλλαγή απόψεων. Θέλουμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα και κυρίως να δούμε ποιος θα τα λύσει», είπε αρχικά ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Ο όρος βιώσιμη πόλη διευρύνθηκε τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο για πόλεις, αλλά για κάθε χωριό και οικισμό, που έχει δικαίωμα να ζει σε ένα ποιοτικό περιβάλλον. Για αυτό πρέπει  να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα σημεία. Η κλιματική κρίση, η προστασία από θεομηνίες είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι μια ολόκληρη περιφέρεια, αυτή της Θεσσαλίας, είχε πληγεί τόσο πολύ, σε σημείο όπου εξαφανίστηκαν από το χάρτη ακόμα και δήμοι. Αυτό μας έδειξε ότι όταν σχεδιάζουμε ένα έργο, δε το κάνουμε με βάση τα σημερινά δεδομένα, αλλά πρέπει να δούμε αν θα αντέξει και τα επόμενα χρόνια. Όταν ζούμε παρατεταμένη ξηρασία, με συνεχόμενους υψηλούς καύσωνες το ζητούμενο είναι ότι χρειάζεται να διαχειριζόμαστε καλύτερα  το νερό, να κάνουμε ό, τι προτείνουν οι επιστήμονες».

Όπως τόνισε, ο Υπουργός Εσωτερικών, σημαντικό στοιχείο των βιώσιμων πόλεων πλέον είναι και το νερό και  έχουν δοθεί χρήματα για υδρεύσεις, αποχετεύσεις, και να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε το υπόλειμμα του νερού μετά τη βιολογική επεξεργασία. «Το ρεύμα εκτίναξε το κόστος λειτουργίας σε δήμους. Υπήρξε 200 εκατ. ευρώ επιβάρυνση από το ρεύμα στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Έπρεπε να μειώσουμε τις καταναλώσεις ρεύματος και εν τέλει να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα. 

«Πράσινο, προσβασιμότητα, κυκλοφοριακό, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και φυσικά η διαχείριση των απορριμμάτων, είμαστε από τις λίγες χώρες που το σκουπίδι είναι κόστους και όχι ευκαιρία. Όλα αυτά καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα, ότι κάθε ένα από τη μεριά του μπορεί να μας διευκολύνει να κάνουμε καλύτερες τις πόλεις», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα