MENU

Αλ. Σδούκου: Ενεργειακά αυτόνομο νησί ο Άη Στράτης – Ανοίγει ο δρόμος για όλα τα ελληνικά νησιά

Χάλκη και Αστυπάλαια τα επόμενα στη σχετική «λίστα»

Τη δική του μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διαθέτει πλέον ο Άη Στράτης που γίνεται το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ελλάδα, με την προσδοκία να γίνει κάτι αντίστοιχο σε όλα τα ελληνικά νησιά (ήδη προετοιμάζονται Χάλκη και Αστυπάλαια).

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου εξήγησε την ενεργειακή ανεξαρτησία του νησιού, λέγοντας ότι «ένα μικρό φωτοβολταϊκό, μία μικρή ανεμογεννήτρια, μία μικρή μπαταρία. Ένα σύστημα υβριδικό, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χάρη στο οποίο πια μπορεί να παράγει για τις ανάγκες του νησιού την ενέργεια από αυτό το σύστημα. Ο κόσμος μπορεί να θερμαίνεται πια στα σπίτια από αυτό το σύστημα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Σινάνης, εξηγώντας πώς ακριβώς γίνεται ο Άη Στράτης ενεργειακά αυτόνομο «πράσινο» νησί, είπε «ουσιαστικά, δουλεύει η ανεμογεννήτρια. Παράγουμε ρεύμα το οποίο δίνουμε στη μέση τάση. Το περίσσευμα όμως της ενέργειας δεν μπορούμε να το δώσουμε πουθενά γιατί είμαστε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί. Δεν έχουμε καλώδιο δηλαδή να διώξουμε την ενέργεια. Επομένως με αυτή την ενέργεια καίει ο λέβητας στον υβριδικό σταθμό και από εκεί με δίκτυο σε όλο το χωριό διοχετεύεται στον τελικό καταναλωτή. Τελικός καταναλωτής είναι ο κάτοικος και έτσι όπως είναι δομημένος ο μαθηματικός τύπος, η θερμική ενέργεια την οποία καταναλώνει ο κάτοικος είναι πάντα χαμηλότερη της τιμής του πετρελαίου».

Σχετικά Άρθρα