MENU

«Πράσινο» φως σε νέα έργα και δράσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Τι αφορά η τροποποίηση του Τεχνικού προγράμματος για το 2024

Μια σειρά από νέα έργα και δράσεις ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της προχθεσινής (16/10) Τακτικής συνεδρίασης.

Συζητήθηκε εκτάκτως και εγκρίθηκε η χορήγηση αποζημίωσης σε ιδιώτες για τη μεταφορά μαθητών (τα μέσα των οποίων πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, π.χ ζώνες ασφαλείας, ΚΤΕΟ κλπ.), λόγω έλλειψης μεταφορικών μέσων δημόσιας χρήσης σε ορεινές, δύσβατες ή νησιωτικές περιοχές της Π.Ε. Ευβοίας, για το σχολικό έτος 2024-2025.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός με το Περιφερειακό συμβούλιο:

  • Γνωμοδότησε θετικά επί του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με τις επισημάνσεις και προσθήκες τις οποίες ανέλυσε στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Μεταφορών Ευάγγελος Κούκουζας.
  • Ενέκρινε τη σύσταση της “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (περιορισμένης ευθύνης)”, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας “ΑΠΟΛΛΩΝ” με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό να ξεκαθαρίζει ότι: «Η απόφασή μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγχέεται με την ξεκάθαρη και ηχηρή θέση που έχουμε λάβει ενάντια στην αλόγιστη εγκατάσταση ΑΠΕ στην Στερεά Ελλάδα. Αντιθέτως, όμως και εξαιτίας της μεγάλης επιβάρυνσης που έχουμε ήδη δεχθεί, έχοντας επωμιστεί στη Στερεά το 45% των ΑΠΕ της χώρας, θα πρέπει να λάβουμε σαφώς μεγαλύτερες παροχές ανταποδοτικού χαρακτήρα σε σύγκριση με άλλες περιοχές ελάχιστα, ή καθόλου επιβαρυμένες».

Επισημαίνεται ότι στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών είναι ιδρυτικά μέλη η Περιφέρεια και Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας. Σε δεύτερο χρόνο θα κληθούν ΤΟΕΒ και Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Αντικείμενο δραστηριότητας της Ενεργειακής Κοινότητας θα είναι ιδιοκατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ. Υπό την προϋπόθεση ότι οι παρεχόμενες μέσω του προγράμματος μεγαβατώρες () δεν θα προέρχονται από μονάδες ΑΠΕ, κατά της αδειοδότησης των οποίων έχουν προσφύγει οι οικείοι ΟΤΑ.

Τροποποίησε το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2024, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα, όπως τα ακόλουθα:

– «Γεωλογική μελέτη για τη λειτουργία των υφιστάμενων καταβοθρών του ΒΑ τμήματος Κωπαΐδας».

– «Συντήρηση – Εποπτεία και Προμήθεια υλικών για τη λειτουργία των αντλιοστασίων Κωπαΐδας».

– «Προμήθεια τεχνητού χλοοτάπητα για την επισκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κύμης».

– «Λειτουργία συστήματος εντοπισμού οχημάτων – μηχανημάτων Π.Ε. Φθιώτιδας».

– «Παροχή υπηρεσιών ποιοτικού ελέγχου έργων Π.Ε. Φωκίδας» με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό να ανακοινώνει ότι προχωρά στη θέσπιση νέας διαδικασίας ποιοτικού ελέγχου των έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στα πρότυπα των έργων του ΕΣΠΑ και παράλληλα με τις διαδικασίες επίβλεψης, τις οποίες εκτελούν ήδη οι Τεχνικές υπηρεσίες. «Εξοπλίζουμε τις υπηρεσίες μας με ένα ισχυρό όπλο για την ακόμη μεγαλύτερη διασφάλιση της ποιότητας των έργων και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης», τόνισε ο Φάνης Σπανός. Η διαδικασία θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο έργο της γέφυρας του Μόρνου.

Σχετικά Άρθρα