MENU

Τι είδους εργασία αναζητούν οι απόφοιτοι στα πρώτα βήματα της καριέρας τους

Το σύνδρομο FOMO και η Gen Z που αλλάζει τα δεδομένα

Αν και η απόκτηση θέσης εργασίας σε μια κορυφαία εταιρεία συμβούλων μπορεί να είναι το απόλυτο όνειρο για πολλούς φοιτητές, δεν θα μπορέσουν να το επιτύχουν όλοι μία καριέρα στον χώρο.

Για τους νέους πτυχιούχους που εξακολουθούν να επιδιώκουν το εύρος της εμπειρίας που έρχεται με την εργασία στη συμβουλευτική, υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Ο Gorick Ng, σύμβουλος σταδιοδρομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγγραφέας του “The Unspoken Rules”, τόνισε ότι πολλοί φοιτητές στοχεύουν σε μια θέση συμβούλου, επιδιώκοντας να αποκτήσουν μία σταθερή βάση στα πρώτα βήματα της καριέρας τους. Και οι εταιρείες συμβούλων παρέχουν μια μεγάλη βάση για να το κάνουν, αλλά δεν είναι οι μόνες.

Το Consulting είναι εδώ και πολύ καιρό δελεαστικό για νέους επαγγελματίες που έλκονται από το κύρος που συνεπάγεται η εργασία σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες τείνουν να κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να δημιουργήσουν την αίσθηση του FOMO , του φόβου ότι οι εργαζόμενοι θα αφήσουν την ευκαιρία τους για μία πολλά υποσχόμενη επαγγελματική πορεία εάν τις εγκαταλείψουν, με πολλούς φοιτητές να αισθάνονται πιεσμένοι να συνεχίσουν.

Ωστόσο ο αριθμός των φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε μια εταιρεία συμβούλων και στη συνέχεια επιλέγουν να μην επιστρέψουν για μια θέση πλήρους απασχόλησης φαίνεται ότι ακολουθεί αυξητική πορεία. Μέρος αυτού οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ειδικότερα οι απόφοιτοι Gen Z αναζητούν όλο και περισσότερο νόημα στην καριέρα τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ng ενθαρρύνει τους σπουδαστές να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να διασφαλίσουν κάποια από τα οφέλη που προκύπτουν από την έναρξη μιας καριέρας στη συμβουλευτική.

Νεαροί σύμβουλοι ισχυρίζονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια στη δουλειά τους ήταν ότι μπορούσαν να μάθουν πολλά — και πολύ γρήγορα. Δουλεύοντας σε διαφορετικά έργα κάθε λίγους μήνες είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μεγάλη εργασιακή εμπειρία και να αποκτήσουν καλύτερη ιδέα για το τι είδους ρόλους θα ήθελαν τελικά να ακολουθήσουν.

Ο Ng ισχυρίζεται ότι αυτά είναι τα ακριβή είδη προνομίων που μπορούν να λάβουν οι νέοι πτυχιούχοι σε εταιρείες με προγράμματα πρώιμης σταδιοδρομίας. Μερικά από τα καλύτερα προγράμματα που πρέπει να αναζητήσετε είναι αυτά με εκ περιτροπής διάρκεια ενός ή δύο ετών που επιτρέπουν στους νέους να αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους σε μία επιχείρηση, όπως πωλήσεις, μάρκετινγκ, HR ή λειτουργίες.

Ο ίδιος συνέταξε μια λίστα με περισσότερες από 1.000 εταιρείες που έχουν προγράμματα πρώιμης σταδιοδρομίας.

Μερικές από τις αγαπημένες εταιρείες του για να κατευθύνει νέους επαγγελματίες είναι η GE, η Fifth Third Bank, η Aon, η CNBC/NBC Universal, η Grainger και η Salesforce. Έχει δουλέψει με ανθρώπους σε κάθε μία από αυτές, όπου έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι τα ταλέντα από την αρχή της σταδιοδρομίας τους μπορούν να μάθουν πολλά και να έχουν πρόσβαση στους πόρους που χρειάζονται για να προχωρήσουν.

Όσον αφορά τις εταιρείες τεχνολογίας με ειδικά προγράμματα πρώιμης σταδιοδρομίας, η λίστα του περιλαμβάνει εταιρείες όπως Nvidia, PayPal, Snap, Dropbox, Zoom και Workday. Και αν σας ενδιαφέρει η χρηματοδότηση, μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες με προγράμματα για νέους πτυχιούχους είναι η UBS

Σχετικά Άρθρα