MENU

Ανήσυχοι οι Αθηναίοι για την επίδραση των Airbnb στον αστικό και κοινωνικό ιστό της πόλης τους 

Σύμφωνα με έρευνα της Pulse, το 74% δηλώνει προβληματισμένο για τις επιπτώσεις του θεσμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Την άποψη των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τα λεγόμενα Airbnb και το πόσο τελικά οι βραχυχρόνιες μισθώσεις επιδρούν στον αστικό ιστό της Αθήνας κατέγραψε η έρευνα της Pulse, σύμφωνα με την οποία ένα ποσοστό 44% δηλώνει ότι «ανησυχεί σοβαρά».

Πρόκειται για την έρευνα «Τι Πιστεύουν οι Έλληνες για τον Τουρισμό;» που πραγματοποιήθηκε μέσα στο Σεπτέμβριο σε 1.149 άτομα και παρουσιάστηκε χθες (15/10) από τον CEO Γιώργο Αράπογλου στο συνέδριο Re-imagine Tourism.

Στο ειδικότερο ερώτημα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σχετικά με το «αν σας ανησυχεί η επίδραση των Airbnb στον αστικό / κοινωνικό ιστό της Αθήνας», σχεδόν 3 στους 4 εκφράζει έστω και μια μικρή ανησυχία. Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό 44% δηλώνει ότι «σίγουρα ανησυχεί» και ένα 30% ότι «μάλλον ανησυχεί».

Το «όχι» και το «μάλλον όχι» αντιστοιχεί στον 1 στους 5 ή αλλιώς σε ποσοστό 21%, ενώ το 5% δήλωσε ότι δε γνωρίζει / δεν απαντά.

Ερωτηθείς σχετικά στο συνέδριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχουν γειτονιές της Αθήνας που αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα σε ότι αφορά στην αλλοίωση του χαρακτήρα μιας γειτονιάς. «Γι’ αυτό δεν χορηγούνται νέες άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έδωσε ευκαιρία στους πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, αλλά δεν ξεκίνησε για να ανταγωνίζεται τον τουρισμό. Επισήμανε δε ότι το Airbnb αυξάνει τα ενοίκια και δεν επιτρέπει οι φοιτητές να εξασφαλίσουν στέγη, υπογραμμίζοντας πως είναι διατεθειμένος να παρέμβει στο θέμα.

Σπεύδουν να αποκτήσουν ΑΜΑ οι ιδιοκτήτες

Τα στοιχεία έρχονται σε μία περίοδο όπου επίκεινται νέες αλλαγές στην αγορά, για τις οποίες μόλις προχθές ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (STAMA) έστειλε υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνέχεια των επικείμενων μέτρων για την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.

Ήδη, μετά και τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί αύξησης του τέλους ανθεκτικότητας ειδικά τη θερινή περίοδο από Απρίλιο έως και Οκτώβριο, του «κόφτη» από τις αρχές του 2025 και τουλάχιστον για ένα χρόνο σε νέες άδειες σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, των κινήτρων για  μετατροπή από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια κ.α., διαπιστώνεται αυτή την στιγμή αύξηση και επίσπευση των διαδικασιών από πλευράς των ιδιοκτητών για την απόκτηση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α) στην Αθήνα.

Επιπλέον είναι περισσότεροι τώρα οι ιδιοκτήτες που σπεύδουν να στραφούν στην επαγγελματική διαχείριση από εξειδικευμένες εταιρείες σε μία αγορά όπως η ελληνική που μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν οι μεμονωμένοι «οικοδεσπότες» σε ποσοστό που σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας Αirbnb φτάνει ακόμη και το 90%.

Από την πλευρά του, ο STAMA σε αυτή τη φάση, αναφέρει στο υπόμνημά του προς το οικονομικό επιτελείο ότι η νέα απαγόρευση στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης χρειάζεται ειδική μέριμνα και δεν πρέπει να περιοριστεί σε μια απλή και οριζόντια απαγόρευση έκδοσης νέων Αριθμών Μητρώων Ακινήτων (Α.Μ.Α), όπως έχει ανακοινωθεί.

Οι διαχειριστές υποστηρίζουν ότι αν η απαγόρευση εφαρμοστεί με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει σημαντική αναστάτωση στην αγορά, καθώς μεγάλο μέρος των υφιστάμενων ακινήτων δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Οι περιορισμοί αυτοί θα εμποδίσουν τη συνέχιση των μισθώσεων και θα αναγκάσουν πολλούς ιδιοκτήτες και διαχειριστές να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, κάτι που θα πλήξει τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Εξ’ ου, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «είναι απαραίτητο να υπάρξει μια πιο στοχευμένη προσέγγιση που θα επιτρέπει την ομαλή λειτουργία των ακινήτων που ήδη δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαφάνεια και την τάξη στην αγορά».

Σχετικά Άρθρα