MENU

Με διαδικασίες εξπρές η δίκη για το ΝΟΚ – Υπομνήματα με απαντήσεις των αντιδίκων έως τις 21 Οκτωβρίου

Στόχος είναι η οριστική κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ να εκδοθεί έως το τέλος του έτους

Με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να κυλήσει η μεγάλη δίκη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία ξεκίνησε κανονικά το πρωί της Παρασκευής και χωρίς αναβολές λόγω της κρισιμότητάς της δεδομένου ότι εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο έχει «παγώσει» η κατασκευαστική δραστηριότητα και η αγορά ακινήτων σε αρκετούς αστικούς δήμους της πρωτεύουσας.

Οι δύο πλευρές ανέλυσαν τα επιχειρήματά τους και έλαβαν προθεσμία έως τις 21 Οκτωβρίου να παραδώσουν υπομνήματα με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που τους υπέβαλαν οι δικαστές και να γίνουν οι όποιες αντικρούσεις των υπομνημάτων έως τις 23 Οκτωβρίου. Στόχος είναι η οριστική κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του θέματος να εκδοθεί έως το τέλος του χρόνου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το συντομότερο το τοπίο και να επικρατήσει ασφάλεια δικαίου.

Αυτό που συζητείται ουσιαστικά είναι η συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του ΝΟΚ με αιχμή τα κίνητρα που δίνονται σε δόμηση και ύψος κτιρίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις υποθέσεις που συζητήθηκαν σήμερα αφορούν οικοδομικές άδειες στο δήμο Αλίμου, των οποίων ζητείται η ακύρωση. Οι υποθέσεις είχαν εκδικαστεί από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο ωστόσο λόγο της κρισιμότητάς τους τις είχε παραπέμψει στην Ολομέλεια έχοντας πάντως εκτιμήσει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των άρθρων 10 και 25 του ΝΟΚ (νόμος  4067/2012) που προβλέπουν προσαυξήσεις συντελεστή δόμησης λόγω υποτυπώδους μείωσης της κάλυψης και ανέγερσης κτιρίου ανώτερης ενεργειακής απόδοσης (μπόνους δόμησης).

Οι αντίθετες απόψεις

Οι δικηγόροι των δύο πλευρών εξέφρασαν – όπως αναμενόταν – εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, με τους εκπροσώπους των προσφευγόντων να υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι η εφαρμογή των κινήτρων του ΝΟΚ επιβαρύνει και τη φέρουσα πολεοδομική ικανότητα, δεδομένου ότι προσαυξάνεται το ύψος των ακινήτων κατά δύο ορόφους.

Ανέφεραν επίσης ότι εάν τα ευεργετήματα είναι οριζόντια, γιατί κρίθηκε απαραίτητη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εξαίρεση από την εφαρμογή του ΝΟΚ τριων κηπουπόλεων της Φιλοθέης, του Ψυχικού και της Εκάλης, ειδικά όταν αυτές δεν είναι και οι μοναδικές στην Αττική χαρακτηρισμένες ως κηπουπόλεις.

Ένα ακόμα θέμα που επισημάνθηκε είναι το γεγονός ότι αντίστοιχη διάταξη δεν εφαρμόζεται στην Ευρώπη, πλην μιας εξαίρεσης στη Γαλλία.

Όσον αφορά τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς στηρίχτηκαν κυρίως στην παραδοχή ότι ο ΝΟΚ εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον προάγοντας λύσεις που θωρακίζουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι οι αντιδράσεις έρχονται τώρα, αλλά για ένα νόμο που ισχύει από το 2012.

Παραδέχτηκαν, πάντως, ότι μιας τέτοιας αλλαγής θα έπρεπε να προηγηθεί επιστημονική μελέτη, αλλά έκαναν λόγο για μικρές πολεοδομικές παρεμβάσεις.

Σχετικά Άρθρα