MENU

Ποιες κορυφαίες εταιρίες βάζουν τέλος στην τηλεργασία

Αλλάζει σελίδα ο επιχειρηματικός κόσμος

Η Amazon προκάλεσε σοκ στην εταιρική Αμερική όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Andrew Jassy ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να παρουσιάζονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα από τον Ιανουάριο του 2025.

Η απόφαση αντιπροσωπεύει μια από τις πιο αυστηρές πολιτικές επιστροφής στο γραφείο από μια μεγάλη εταιρεία . Η κίνηση της Amazon είναι επίσης ασυνήθιστη για μια επιχείρηση στον κλάδο της τεχνολογίας, η οποία έχει αγκαλιάσει σε μεγάλο βαθμό την τηλεργασία.

Ενώ οι υποστηρικτές της εργασίας στο γραφείο υποστηρίζουν ότι η φυσική παρουσία βοηθά στην ενίσχυση της συνεργασίας και των συναισθημάτων σύνδεσης, οι σκεπτικιστές τονίζουν ότι η Amazon θα μπορούσε να στοχεύει μέσω της εντολής στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, χωρίς απολύσεις, καθώς ορισμένοι υπάλληλοι μπορεί να αναζητήσουν πιο ευέλικτες θέσεις εργασίας δηλώνοντας παραίτηση.

Η Amazon δεν είναι η μόνη που περιορίζει την εξ αποστάσεως εργασία. Εδώ είναι μερικοί από τους μεγάλους εργοδότες που έχουν καλέσει τους εργαζομένους πίσω στο γραφείο.

Apple

Τον Αύγουστο του 2022, η Apple ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, μετά από μια προηγούμενη απαίτηση για δύο ημέρες. Ο CEO Tim Cook ανέφερε ότι η απόφαση είχε ως στόχο να αποκαταστήσει τη “συνεργασία δια ζώσης”. Ωστόσο, κάποιοι εργαζόμενοι αντέδρασαν, δημιουργώντας μια αίτηση διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να προσφέρουν “εξαιρετική δουλειά” από το σπίτι.
Παρά τις αντιδράσεις, το υβριδικό πρόγραμμα εργασίας της Apple τέθηκε σε ισχύ τον επόμενο μήνα και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα.

Disney

Η Disney επιβάλλει στους υπαλλήλους να εργάζονται στο γραφείο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, συνήθως από Δευτέρα έως Πέμπτη.

«Σε μια δημιουργική επιχείρηση όπως η δική μας, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ικανότητα σύνδεσης, παρατήρησης και δημιουργίας που προέρχεται από τη φυσική συνεργασία, ούτε την ευκαιρία να αναπτυχθείς επαγγελματικά μέσω της μάθησης από ηγέτες και μέντορες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Bob Iger.

JPMorgan

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσωπικής εργασίας και στο παρελθόν είχε επικρίνει την τηλεργασία ως μια πολιτική που δεν λειτουργεί για τους νεότερους. Ήταν από τους πρώτους ηγέτες που κάλεσε τους υπαλλήλους πίσω στο χώρο εργασίας.

Από τον Απρίλιο του 2023, οι εργαζόμενοι εμφανίζονταν στα γραφεία της JPMorgan τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Starbucks

Ενώ ο νέος διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα του καφέ, Brian Niccol θα μεταβεί στα κεντρικά γραφεία των Starbucks στο Σιάτλ από την κατοικία του στο Newport Beach, στην Καλιφόρνια, οι περισσότεροι εργαζόμενοι πιθανότατα ζουν πιο κοντά στα γραφεία τους, δεδομένου ότι πρέπει να βρίσκονται εκεί τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Χ

Ο ιδιοκτήτης του X, Elon Musk, αντιτίθεται σθεναρά στην εξ αποστάσεως εργασία, καθώς ότι πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται από ένα εταιρικό γραφείο.

Το 2022, είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι της Χ θα έπρεπε να παρουσιάζονται στο γραφείο με πλήρη απασχόληση και ότι θα ερμήνευε την άρνηση ως παραίτηση από την εταιρεία.

Zoom

Ακόμη και η Zoom, μία από τις εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την απομακρυσμένη εργασία, το περασμένο καλοκαίρι είπε στους εργαζόμενους που ζουν κοντά σε γραφείο της εταιρείας να παρουσιάζονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Google

Τον Μάρτιο του 2022, οι υπάλληλοι της Google στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο και σε “αρκετές άλλες τοποθεσίες στις ΗΠΑ” ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, πέρυσι, η εταιρεία αυστηροποίησε τις προσδοκίες για επιστροφή στο γραφείο, ενημερώνοντας το προσωπικό μέσω email ότι η παρουσία στο γραφείο θα ληφθεί υπόψη στις αξιολογήσεις απόδοσης. Η Chief People Officer της Google, Fiona Cicconi, ανέφερε στους εργαζόμενους ότι οι αιτήσεις για πλήρη εργασία εξ αποστάσεως θα εξετάζονται πλέον “μόνο κατ’ εξαίρεση.”
Ορισμένοι υπάλληλοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την νέα πολιτική, με έναν υπάλληλο να λέει στο Business Insider: “Δεν μας αρέσει να παρακολουθούν τις κινήσεις μας σαν μικρά παιδιά.”

Σχετικά Άρθρα