MENU

Οι δύο λέξεις που θα σας οδηγήσουν στην επόμενη αύξηση του μισθού σας

Η μέθοδος που εγγυάται την επιτυχία

Αναμφισβήτητα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να ζητήσει κάποιος αύξηση μισθού από τον εργοδότη του και να την πάρει.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναβάλλουν να ζητήσουν ακόμη και σταδιακές αυξήσεις, χάνοντας πιθανώς σημαντική αποζημίωση, για να αποφύγουν μια «άβολη» συζήτηση.

Οι συμβουλές που αφορούν στον τρόπο της διεκδίκησης της μισθολογικής αύξησης επικεντρώνονται στην παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων της ικανότητάς του εργαζόμενου και στην έμφαση ότι αυτό που θέλετε δεν είναι μόνο λογικό, αλλά και το αξίζετε.

Όλα αυτά είναι ορθά, αν και για τον ειδικό στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών Alex Carter η πιο αποτελεσματική δεξιότητα για την αύξηση του μισθού σας είναι να κάνετε ερωτήσεις.

Οι εργαζόμενοι είναι τόσο επικεντρωμένοι στο να διατυπώσουν την άποψή τους που ξεχνούν ότι η διαπραγμάτευση υποτίθεται ότι είναι μια συζήτηση όπου και οι δύο πλευρές συμβάλλουν στη λύση.

«Οι περίεργοι κερδίζουν περισσότερα χρήματα», ισχυρίζεται ο Carter και προτείνει μόλις δύο λέξεις που εγγυώνται την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

«Πες μου»

Το να ζητάς αύξηση είναι τρομακτικό, αλλά επίσης έχει αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικό: το 87% των εργαζομένων που διαπραγματεύτηκαν πήραν τουλάχιστον μερικά από αυτά που ζήτησαν, σύμφωνα με έκθεση του 2022 της Fidelity.

Ο καλύτερος τύπος ερώτησης για να κάνετε κατά τη διαπραγμάτευση δεν περιλαμβάνει ερωτηματικό, τονίζει ο Carter. Ξεκινά με το «πες μου».

Ας υποθέσουμε ότι μιλάτε με έναν διευθυντή προσλήψεων και θέλετε να μάθετε πόση ευελιξία προσφέρει η εταιρεία σχετικά με τις αμοιβές. Θα μπορούσατε να ρωτήσετε “Ποιος είναι ο μισθός για αυτή τη θέση;” και θα λάβετε έναν ευθύ αριθμό.

Μια καλύτερη ερώτηση, υποστηρίζει ο Carter, θα ήταν «Πες μου πώς βλέπει η εταιρεία το εύρος μισθών για αυτήν τη θέση». Με αυτόν τον τρόπο κατευθύνετε ελαφρά τη συζήτηση προς τα πιθανά περιθώρια ανάπτυξης και τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία χειρίζεται τις αυξήσεις.

«Το «Πες μου» σας δίνει τις περισσότερες πληροφορίες, αλλά δημιουργεί επίσης εμπιστοσύνη.

Σχετικά Άρθρα