MENU

Στο έλεος του τυφώνα Μίλτον η Φλόριντα

Kινείται με μέγιστους ανέμους 195 χλμ/ώρα

Στη δυτική ακτή της Φλόριντα με ισχυρές καταιγίδες, καταστρέφοντας σπίτια και προκαλώντας διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Helene, βρίσκεται ο Μίλτον.

Ο τυφώνας άρχισε να πλήττει την περιοχή περίπου στις 03:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), σήμερα Πέμπτη (10/10)νεξασθενημένος στην Κατηγορία 3 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, με ταχύτητα ανέμων 195 χλμ/ώρα, κοντά στη νήσο Σιέστα Κι, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) η ταχύτητα των ανέμων είχε μειωθεί στα 165 χλμ/ώρα υποβιβάζοντας τον Μίλτον στην Κατηγορία 2, ενώ εξακολουθεί να θεωρείται ακραία επικίνδυνος. Το μάτι του κυκλώνα βρίσκονταν σε απόσταση 120 χλμ νοτιοδυτικά του Ορλάντο, στο κέντρο της Φλόριντα.

Η Φλόριντα, η τρίτη πολυπληθέστερη αμερικανική πολιτεία και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι συνηθισμένη σε κυκλώνες. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανή την ταχεία ενίσχυσή τους και αυξάνει τον κίνδυνο ακραίων φαινομένων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Από την Τάμπα μέχρι το Φορτ Μάγιερς, στην περιοχή που αναμένεται να πλήξει η ισχυρή καταιγίδα, ο χρόνος για εκκένωση έχει πια παρέλθει και οι πολίτες καλούνται να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια σε κέντρα που προβλέπονται για τον σκοπό αυτό.

Ο κυκλώνας Μίλτον αναμένεται να προκαλέσει κύματα ύψους 4,5 μέτρων στις παράκτιες περιοχές και ισχυρές βροχοπτώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα «καταστροφικές και απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες», υπογραμμίζει το NHC. Οι αρχές έχουν επισημάνει εξάλλου τον πρόσθετο κίνδυνο από τα πολυάριθμα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Helene, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 236 ανθρώπους στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 15 στη Φλόριντα.

Νέα προειδοποίηση του προέδρου Biden

Λίγες ώρες προτού ο Μίλτον αρχίσει να σαρώνει τη Φλόριντα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden προειδοποίησε για ακόμη μια φορά τους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές που απειλούνται από τον κυκλώνα Μίλτον να αναζητήσουν επειγόντως ασφαλή καταφύγια.

Σχετικά Άρθρα