MENU

ΙΕΑ: Ο τριπλασιασμός ισχύος των ΑΠΕ απαιτεί συντονισμένες πολιτικές

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των φωτοβολταϊκών και της αιολικής ενέργειας έως το 2030

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να καλύψουν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά δεν θα επιτύχουν τον στόχο του ΟΗΕ για τριπλασιασμό της ικανότητας μείωσης των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Μεταξύ 2024 και 2030 αναμένεται να εγκατασταθούν περισσότερα από 5.500 GW, σχεδόν τριπλάσια από την αύξηση που παρατηρείται μεταξύ 2017 και 2023. Η συγκεκριμένη αύξηση είναι ισοδύναμη με την τρέχουσα ικανότητα ισχύος της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί, αλλά όχι αρκετή για να επιτευχθεί ο στόχος που τέθηκε στη διάσκεψη COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα.

Για να τριπλασιαστεί η χωρητικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό απαιτεί την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό 25 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (15,5 εκατομμυρίων μιλίων) δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την επίτευξη χωρητικότητας 1.500 GW αποθήκευσης έως το 2030, ανέφερε ο IEA.

Τα φωτοβολταϊκά πρόκειται να αντιπροσωπεύουν το 80% της αύξησης της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Ο αιολικός τομέας προβλέπεται επίσης να ανακάμψει και να διπλασιάσει τον ρυθμό επέκτασής του έως το 2030 σε σύγκριση με το 2017-2023.

Σχετικά Άρθρα