MENU

Cenergy Holdings: Το προφίλ της επένδυσης στη Βαλτιμόρη – Αύξηση στο 30% του free float

Oι παραγγελίες καλωδίων από τις ΗΠΑ θα εξυπηρετούνται από τη μονάδα στη Βοιωτία

«Στα σκαριά» βρίσκεται η νέα μονάδα παραγωγής χερσαίων ηλεκτρικών καλωδίων της Cenergy Holdings, η οποία θα κατασκευαστεί στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από ισόποση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που «τρέχει» από χθες Τρίτη 8/10 και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 10/10.

Η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει 30 εκατ. ευρώ για την αγορά γης ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εξασφαλίσει στην επένδυση φοροαπαλλαγή ύψους 58 εκατ. δολαρίων. Σε σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, η διοίκηση της εταιρείας σημείωσε πως η χρηματοδότηση θα μπορούσε να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, ωστόσο η επιλογή της ΑΜΚ αποτελεί ένα επενδυτικό «κάλεσμα» στη νέα σελίδα που ανοίγει η Cenergy στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο CEO της εταιρείας Αλέξης Αλεξίου ανέφερε ότι η μονάδα, η οποία θα έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με το υπάρχον εργοστάσιο στη Θήβα, θα ολοκληρωθεί το 2027 και θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις πωλήσεις τη χρονιά που θα ακολουθήσει.

Μέχρι τότε, οι παραγγελίες καλωδίων από τις ΗΠΑ θα εξυπηρετούνται από τη μονάδα στη Βοιωτία, η οποία μπορεί να υποστηρίξει αρκετά συντομότερους χρόνους παράδοσης σε σχέση με τις ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι παραγγελίες ηλεκτρικών καλωδίων για δίκτυα στην αμερικανική αγορά χρειάζονται 12 μήνες -συγκριτικά με 4 περίπου μήνες στην Ευρώπη- λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει από utilities της χώρας.

Η αμερικανική αγορά χερσαίων και υποβρυχίων ηλεκτρικών καλωδίων υπολογίζεται στα 20 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 8 δισ. αφορούν σε χερσαία καλώδια δικτύων διανομής. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, που προσφέρει διπλάσια περιθώρια κέρδους σε σχέση με την Ευρώπη, το συντριπτικό μερίδιο της αγοράς (95%) μοιράζονται οι Prysmian και Southwire.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Οικονομικός Διευθυντής της Cenergy Holdings Αλέξανδρος Μπένος, εκτιμά ότι το «άνοιγμα» της εταιρείας στις ΗΠΑ έχει πολύ ισχυρές προοπτικές για το μέλλον, τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η εδραίωσή της στη νέα αγορά, με σημείο εκκίνησης την παραγωγή χερσαίων καλωδίων και τη σταδιακή επέκτασή της σε επόμενες φάσεις.

Σημειώνεται ότι οι παραγγελίες της Hellenic Cables ανέρχονται συνολικά σε 2,8 δισ. ευρώ με την παραγωγή να έχει δεσμευτεί τόσο στο εργοστάσιο της Θήβας (χερσαία καλώδια) όσο και της Κορίνθου (υποβρύχια καλώδια) έως το 2027 και το 2028 αντίστοιχα.

Τα στελέχη της Cenergy επεσήμαναν ότι θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής η μητρική Viohalco, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο σε νέους μετόχους.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι μειοψηφίας, προκειμένου να διατηρήσουν το ποσοστό τους, σε περίπτωση συμμετοχής τους στη διαδικασία, θα έχουν προνομιακή κατανομή. Με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το free-float (ελεύθερη διασπορά) θα αυξηθεί στο 30%, από 20% σήμερα.

Σχετικά Άρθρα