MENU

Μοντέλο συνιδιοκτησίας για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες φιλοδοξεί να εισάγει στην ελληνική αγορά η Owners

Για κάθε κατοικία μπορούν να υπάρχουν έως και έξι συνιδιοκτήτες που θα χρησιμοποιούν χρονικά το ακίνητο ανάλογα με το ποσοστό που ελέγχουν

Ένα νέο μοντέλο απόκτησης πολυτελούς εξοχικού φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η εταιρία Owners εφαρμόζοντας τη συνιδιοκτησία, η οποία λειτουργεί ήδη σε άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ.

Όπως επεσήμαναν οι ιδρυτές της εταιρίας που εισέρχονται με μια διαφορετική πρόταση στην ελληνική αγορά real estate κατά την πρώτη παρουσίαση του project, με το νέο μοντέλο συνιδιοκτησίας σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν ένα ποσοστό σε μία δεύτερη κατοικία στο 1/6 της τιμής (με το μερίδιο να φτάνει έως και το ½), χωρίς να επιβαρύνονται με το σύνολο των εξόδων και υποχρεώσεων της παραδοσιακής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της εταιρείας, Κώστα Παππά, κάθε συνιδιοκτήτης θα έχει στην κυριότητά του ένα ποσοστό πολυτελούς κατοικίας και μέσω της εφαρμογής Owners App, θα αποκτά πλήρη έλεγχο του ακινήτου σε πραγματικό χρόνο έχοντας τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί ανάλογα με το ποσοστό του, ακόμα και σε περιόδους αιχμής και να κλείνει τις διαμονές του εύκολα και χωρίς κόπο.

Ακόμη, μπορεί να επικοινωνεί με τον home manager του σπιτιού 24/7, εξασφαλίζοντας προσωποποιημένες υπηρεσίες, όπως να παραγγέλνει τρόφιμα, να ζητήσει σεφ για ειδικό δείπνο ή φροντιστή για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας.

Το σύστημα κρατήσεων της πλατφόρμας λειτουργεί με κυλιόμενο ημερολόγιο 24 μηνών, προσφέροντας διαθεσιμότητα για κράτηση, η οποία ξεκινά από 2 ημέρες έως 24 μήνες μετά προκειμένου να εξασφαλίζεται ίση αντιμετώπιση των συνιδιοκτητών ακόμα και τις περιόδους αιχμής ανεξαρτήτως του ποσοστού που κατέχουν. Δεν ακολουθείται το τυπικό ημερολόγιο έτους, αλλά χρησιμοποιείται ένα συνεχές πλαίσιο δύο ετών. Η μέθοδος ‘Stay-IN’, διασφαλίζει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν πρόσβαση στην κατοικία κατά τις περιόδους αιχμής ή και τις πιο επιθυμητές μέρες του χρόνου.

Μέχρι έξι οι συνιδιοκτήτες σε κάθε ακίνητο

Για κάθε κατοικία μπορούν να υπάρχουν έως και 6 συνιδιοκτήτες – μερίδια.

Ωστόσο μπορεί κάποιος να αποκτήσει μερίδια σε περισσότερα ακίνητα σε διάφορες τοποθεσίες, αντί να επενδύσει όλο το κεφάλαιο σε ένα ακίνητο. Μπορεί δηλαδή – όπως ανέφεραν – να κατέχει το 1/6 σε μια βίλα στη Μύκονο και το 1/6 σε ένα σαλέ στην Αράχωβα, περνώντας 16 εβδομάδες και στα δύο κάθε χρόνο, όπως εξήγησαν οι εμπνευστές της ιδέας.

Ταυτόχρονα οι συνιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα αγοραπωλησίας του μεριδίου τους, ενώ οποιαδήποτε αύξηση της αξίας των μεριδίων είναι δική τους. «Το νέο μοντέλο ιδιοκτησίας, που φέρνει η Owners, εδραιωμένο ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι οικονομικά προσιτό, καινοτόμο και διαφανές και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε χώρες της Ευρώπης, όπως Ισπανία, Ιταλία, και Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρία Owners αντιλαμβάνεται την ανάγκη για μετασχηματισμό του ελληνικού real estate και καινοτομεί, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών που πλαισιώνει τις σχέσεις μεταξύ των συνιδιοκτητών. Αναλαμβάνει πλήρως τη διαχείριση του ακινήτου και της εταιρείας στην οποία ανήκει, παρέχοντας στους συνιδιοκτήτες πληθώρα υπηρεσιών έτσι ώστε εκείνοι να απολαμβάνουν την πολυτέλεια και να μην ανησυχούν για τίποτα άλλο», τόνισε ο κ. Παππάς.

Η εταιρεία αναλαμβάνει πλήρως τη διαχείριση του ακινήτου από την ασφάλιση και τους λογαριασμούς μέχρι τη συντήρηση και τον καθαρισμό, ενώ ταυτόχρονα εξοπλίζει το ακίνητο με αναλώσιμα είδη για τις ανάγκες της διαμονής καθώς και τα έξοδα του πρώτου έτους, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην τιμή.

Στόχος της Owners δεν είναι η διαχείριση πολλών ακινήτων, αλλά προσεκτικά επιλεγμένων. Έτσι, για την πρώτη χρονιά ο στόχος πωλήσεων είναι 6 ακίνητα ώστε να διπλασιαστεί το δεύτερο έτος και να φτάσει τα 18 την τρίτη χρονιά. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται ήδη τα πρώτα τέσσερα ακίνητα στη Μύκονο, την Αράχωβα και τη Μάνη, ενώ την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να προστεθεί το πέμπτο.

Όπως επεσήμαναν οι ιδρυτές της εταιρείας, το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι Έλληνες που αναζητούν εξοχική κατοικία με χαμηλότερο κόστος απόκτησης και συντήρησης, Έλληνες ομογενείς και οι οικογένειες τους που θέλουν να έχουν μια δεύτερη κατοικία στην πατρίδα τους, αλλά και πελάτες από το εξωτερικό που θέλουν να επισκέπτονται τη χώρα μας για τις διακοπές τους, επιχειρηματίες που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα και ταξιδεύουν συχνά και ιδιοκτήτες που θέλουν να πουλήσουν ένα ποσοστό από την εξοχική τους κατοικία.

Ακίνητα «καθαρά» από υποχρεώσεις και βάρη

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, τα ακίνητα που καταχωρούνται στην πλατφόρμα έχουν περάσει από αξιολόγηση και καταχωρούνται για 90 ημέρες, όσο διαρκεί και το προσυμβόλαιο που έχει υπογραφεί με τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους. Εάν δεν πουληθούν σε αυτό το διάστημα, αποσύρονται.

Η εταιρία έχει πραγματοποιήσει ήδη τον νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο των κατοικιών ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα ακίνητα που προσφέρει είναι ελεύθερα βαρών, νόμιμα και μπορούν να μεταβιβαστούν άμεσα.

Στην τιμή του μεριδίου περιλαμβάνονται: το ακίνητο, φόροι, έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογραφικά έξοδα & αποθεματικό ύψους 2.000 ευρώ για κάθε μερίδιο, πλήρως εξοπλισμένο σπίτι, ετήσια έξοδα διαχείρισης έως τον Δεκέμβριο του 2025 (Διαχειριστής κατοικίας, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, φόροι ακινήτων, οικονομικές υπηρεσίες, ασφάλιση, συντήρηση και επισκευές κατοικίας, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, αμοιβή διαχείρισης, χρήση εφαρμογής Owners, προμήθειες και βασικά είδη κατοικίας).

Μετά την πώληση των μεριδίων, η εταιρία γίνεται διαχειριστής των ακινήτων και πάροχος υπηρεσιών concierge. Από τη συντήρηση του ακινήτου έως την εξυπηρέτηση όλων των ιδιοκτητών, τις φορολογικές υποχρεώσεις, τις πληρωμές λογαριασμών και τη συντήρηση του ακινήτου.

Οι πρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρονται περιλαμβάνουν προσωπικό σεφ, μεταφορές, καθημερινή καθαριότητα, babysitting, οργανωμένα ταξίδια, ασφάλεια, ενοικίαση αυτοκινήτων, αγορές και παραδόσεις ειδών παντοπωλείου.

Σχετικά Άρθρα