MENU

Πώς μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε σαν… εκατομμυριούχοι

Τα χρήματα που πρέπει να βάζετε στην άκρη κάθε μήνα



Ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών ελπίζει να συνταξιοδοτηθεί έχοντας άκρη ένα εκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα αποταμιεύσεων της Bankrate.

Αν και αυτός ο στόχος μπορεί να φαίνεται υψηλός, είναι δυνατόν να επιτευχθεί με τον σωστό προγραμματισμό.

Λίγο πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών εργαζομένων δηλώνει ότι θα χρειαστεί 1 εκατ. δολάρια ή περισσότερα για να συνταξιοδοτηθεί με άνεση, σύμφωνα με την έρευνα. Το μέσο ποσό που πιστεύουν ότι θα χρειαστούν αποταμιευμένο είναι περίπου 875.000 δολάρια. Και οι millennials είναι οι πιο πιθανοί από κάθε γενιά να πιστεύουν ότι θα χρειαστούν να αποταμιεύσουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια για να συνταξιοδοτηθούν με άνεση.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό, ακόμη και αν αρχίσετε να προετοιμάζεστε από την ηλικία των 30 ετών ή και μετά από αυτήν.

Αν και το να υπολογίσετε πόσα θα χρειαστείτε για να συνταξιοδοτηθείτε εξαρτάται από προσωπικούς παράγοντες, όπως το πού σκοπεύετε να ζήσετε ή πόσο συχνά θα θέλετε να ταξιδεύετε, το κλειδί για την επίτευξη του στόχου της συνταξιοδοτικής σας αποταμίευσης είναι να βρείτε μια στρατηγική στην οποία μπορείτε να επιμείνετε με συνέπεια.

«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για μαραθώνιο και όχι για σπριντ», τονίζει στο CNBC Make It ο Matt Schulz, επικεφαλής πιστωτικός αναλυτής της LendingTree και συγγραφέας του βιβλίου “Ask Questions, Save Money, Make More”.

Έχοντας αυτό κατά νου, το CNBC υπολόγισε πόσα θα πρέπει να αποταμιεύετε κάθε μήνα για να συνταξιοδοτηθείτε με 1 εκατομμύριο δολάρια στα 65 σας, ξεκινώντας από τις ηλικίες 25, 30, 35 και 40 ετών.

Σημειώστε ότι οι υπολογισμοί αυτοί προϋποθέτουν ένα αρχικό υπόλοιπο 0 δολάρια και δεν λαμβάνουν υπόψη απροσδόκητα γεγονότα της ζωής, όπως η αστάθεια της αγοράς, οι απολύσεις ή οι προαγωγές.

Εάν ξεκινήσετε στα 25

  • Με ετήσιο ποσοστό απόδοσης 5%: 655 δολάρια το μήνα
  • Με ετήσια απόδοση 7%: 381 δολάρια το μήνα
  • Με 9% ετήσια απόδοση: 214 δολάρια το μήνα

Αν ξεκινήσετε στα 30

  • Με ετήσια απόδοση 5%: 880 δολάρια το μήνα
  • Με 7% ετήσια απόδοση: 555 δολάρια το μήνα
  • Με 9% ετήσια απόδοση: $340 ανά μήνα

Αν ξεκινήσετε στα 35

  • Με ετήσια απόδοση 5%: 1.202 δολάρια το μήνα
  • Με 7% ετήσια απόδοση: $820 ανά μήνα
  • Με 9% ετήσια απόδοση: 546 δολάρια το μήνα

Αν ξεκινήσετε στα 40

  • Με ετήσια απόδοση 5%: 1.679 δολάρια το μήνα
  • Με ετήσια απόδοση 7%: 1.234 δολάρια το μήνα
  • Με 9% ετήσια απόδοση: 892 δολάρια το μήνα

Όπως δείχνουν οι υπολογισμοί, όσο πιο σύντομα αρχίσετε να αποταμιεύετε για τη συνταξιοδότηση, τόσο λιγότερα χρήματα χρειάζεται να βάζετε στην άκρη κάθε μήνα.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και αν δεν είστε σε θέση να αρχίσετε να βάζετε στην άκρη χρήματα για τη συνταξιοδότησή σας πριν από τα 40 σας χρόνια, θα μπορούσατε να συνταξιοδοτηθείτε με 1 εκατομμύριο δολάρια, αν αυξήσετε σημαντικά τις μηνιαίες εισφορές σας.

Αναλάβετε τον έλεγχο των αποταμιεύσεών σας

Να θυμάστε ότι, παρόλο που η ύπαρξη ενός συνολικού στόχου αποταμίευσης για τη συνταξιοδότηση μπορεί να είναι χρήσιμη κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, ο αριθμός που βλέπετε να αντανακλάται στο λογαριασμό σας μπορεί να αλλάξει εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων , όπως πτώσεις ή ανόδους στο χρηματιστήριο.

Γι’ αυτό θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε, όπως το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός σας που συνεισφέρετε σταθερά στους επενδυτικούς λογαριασμούς συνταξιοδότησής σας, γνωστό και ως ποσοστό αποταμίευσης. Γενικά, στοχεύστε σε ένα ποσοστό αποταμίευσης 15%, σύμφωνα με τη Fidelity Investment, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους 401(k) της χώρας.

Εάν είστε στα 30 ή 40 σας και δεν έχετε βάλει ακόμη τίποτα στην άκρη, πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσετε σημαντικά το ποσοστό των εισφορών σας προκειμένου να καλύψετε το κενό, λέει η Anne Lester, ειδικός σε θέματα συνταξιοδότησης και συγγραφέας του βιβλίου «Your Best Financial Life: Save Smart Now for the Future You Want».

Δεν ξέρετε πόσα θα χρειαστείτε για να συνταξιοδοτηθείτε; Δεν είστε οι μόνοι. Σχεδόν το ένα τέταρτο των εργαζομένων βρίσκεται σε αυτή την στρατόπεδο, σύμφωνα με την έρευνα της Bankrate.

«Μεταξύ των πρώτων απαραίτητων ή χρήσιμων βημάτων στο ταξίδι προς την επιτυχία είναι να προσδιορίσετε έναν στόχο και να έχετε ένα σχέδιο και μια διαδικασία», αναφέρει ο Mark Hamrick, ανώτερος οικονομικός αναλυτής του Bankrate, στην έκθεση του Bankrate.

Σχετικά Άρθρα