MENU

Ξεκινά κοινωνικό διάλογο με φορείς για τον κατώτατο μισθό η Νίκη Κεραμέως

Σημείο αναφοράς το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής που προτείνει υπολογισμό με μαθηματικό τύπο

Κοινωνικό διάλογο με φορείς για το ύψος του κατώτατου μισθού, ξεκινά η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Σημείο αναφοράς η διαδικασία υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός, υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία, πρώτον, δίνει κατευθύνσεις στα κράτη-μέλη για το πώς θα ορίζεται με αντικειμενικό τρόπο ο κατώτατος μισθός και, δεύτερον, δίνει και ένα σήμα, προκειμένου να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

H κα Κεραμέως σημείωσε ότι συγκροτήθηκε επιστημονική επιτροπή, η οποία παρέδωσε το πόρισμά της στο υπουργείο Εργασίας.

Το πόρισμα προτείνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα καθορίζει το πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από το 2028 και μετά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας. Το πόρισμα προβλέπει επίσης ότι δεν μπορεί να μειώνεται ο κατώτατος μισθός. «Θέλουμε αφενός μεν να θωρακίσουμε τους εργαζόμενους αφετέρου δε να υπάρχει γενικότερα προβλεψιμότητα στην οικονομία για το προς τα πού πάει ο κατώτατος μισθός», είπε η υπουργός, η οποία, στη συνέχεια, υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου και της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία.

«Το πόρισμα περιέχει προτάσεις για το πώς θα ενισχύσουμε τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων. Πόσο πιο σημαντικό ρόλο θα έχουν οι κοινωνικοί εταίροι σε αυτή τη διαδικασία», τόνισε η κα Κεραμέως, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σήμερα θα αποσταλούν επιστολές προς τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να συζητηθεί το πόρισμα της Επιτροπής.

«Εν συνεχεία, αφού ακουστούν οι απόψεις των εταίρων, η πρόταση θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο, όπου και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την κατάρτιση νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή» συμπλήρωσε.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Σχετικά με το ζήτημα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, προσεχώς, θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή από κοινού με τον υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου, προκειμένου να διορθωθεί μία στρέβλωση των τελευταίων ετών. Όπως εξήγησε η κα Κεραμέως, ζητούμενο είναι να μην υφίσταται κάποιος μείωση της σύνταξής του, επειδή πήρε αύξηση. Προανήγγειλε δε ότι η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να εφαρμοστεί στις συντάξεις του Ιανουαρίου, οι οποίες καταβάλλονται τον Δεκέμβριο.

Εποχικό επίδομα ανεργίας

Ερωτηθείσα σχετικά με το εποχικό επίδομα ανεργίας, η κα Κεραμέως απάντησε ότι υπάρχουν δύο πυλώνες: το τακτικό επίδομα ανεργίας και το εποχικό, επισημαίνοντας ότι και τα δύο προχωρούν κανονικά και στα δύο πρέπει να γίνουν τομές. Σε ό,τι αφορά το εποχικό επίδομα, ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ήδη λάβει σημαντικές προτάσεις από τον σύλλογο των εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό, που λαμβάνει υπ’ όψιν την ανταποδοτικότητα. «Δηλαδή, κάτι που εξετάζουμε είναι, όσο περισσότερο δουλεύεις, να έχει επιρροή στο εποχικό επίδομα, που θα λαμβάνεις στη συνέχεια» εξήγησε η υπουργός Εργασίας και έδωσε έμφαση στη σημασία του κοινωνικού διαλόγου και σε αυτό το ζήτημα, ενώ προανήγγειλε την αναμόρφωση τόσο του τακτικού επιδόματος, όσο και του εποχικού.

Σχετικά Άρθρα