MENU

Ενίσχυση κατασκευαστικού αντικειμένου κυνηγά η Δομική Κρήτης για να βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις  

Μείωση κύκλου εργασιών κατά 9,9% και οριακά ζημιογόνα αποτελέσματα προ φόρων στο πρώτο εξάμηνο

Ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων με υπογεγραμμένες συμβάσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ διαθέτει σήμερα η τεχνική εταιρία Δομική Κρήτης, τα οικονομικά αποτελέσματα της οποίας παρουσίασαν κάμψη κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2024.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της φετινής χρήσης, η Δομική Κρήτης προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων έργων συνολικού ποσού 735 χιλ. ευρώ και ανεδείχθη προσωρινός μειοδότης σε διαγωνισμούς έργων συνολικού ποσού 3,2 εκατ. ευρώ.

Το δε ανεκτέλεστο τμήμα των κατασκευαστικών συμβάσεων του ομίλου ανήλθε στα 31,827 εκατ. ευρώ, ωστόσο στο τρίτο τρίμηνο του 2024 η μητρική εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων έργου συνολικού ποσού 6,122 εκατ. ευρώ και παράλληλα ανεδείχθη προσωρινός μειοδότης σε διαγωνισμούς έργων συνολικού ποσού 20 εκατ. ευρώ που εφόσον συμβασιοποιηθούν θα ενισχύσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο.  

Η εταιρεία έχει μειοδοτήσει μέσω κοινοπραξιών και αναμένει τη συμβασιοποίηση σε έργα συνολικού προϋπολογισμού 43,5 εκατ. ευρώ (Κατασκευή Φράγματος Κελεφίνας, Ενίσχυση Κεντρικού Τροφοδοτικού Δικτύου Ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, Έργα Προστασίας Ακτογραμμής Ανατολικά Λιμένα Σητείας).

Επίσης έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς που βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών για έργα της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ (συμμετοχή στη κοινοπραξία 40%) και έργα βελτίωσης οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (συμμετοχή στη κοινοπραξία 90%) με το ύψος της δικής της συμμετοχής στα 110 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχει  καταθέσει προσφορά σε δύο μεγάλα έργα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ έκαστο και θα δώσει προσφορές ως μέλος κοινοπραξίας σε ένα ακόμα ιδίου προϋπολογισμού.

Κάμψη οικονομικών αποτελεσμάτων

Ωστόσο, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, τα αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 για τον όμιλο και την εταιρεία ήταν μειωμένα έως ζημιογόνα, εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού εκτέλεσης των κατασκευαστικών έργων, της μείωσης του μικτού περιθωρίου κέρδους και της αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους.

Η εταιρεία κάνει αναπροσαρμογή των προβλέψεων στα υπό εκτέλεση έργα σύμφωνα με τα δεδομένα που παρακολουθούνται από την Τεχνική Διεύθυνση.

Η θυγατρική εταιρεία Δομική Βιομηχανική που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα παρουσίασε κέρδη στη τρέχουσα περίοδο.

Η δραστηριότητα στην αξιοποίηση των ακινήτων δημιουργεί προς το παρόν μόνο περιορισμένα έξοδα επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα, ενώ ο τομέας της ενέργειας παρουσίασε, στο πρώτο εξάμηνο, κερδοφόρα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, σε επίπεδο ομίλου, στο πρώτο εξάμηνο τα έσοδα ανήλθαν σε 7,74 εκατ. ευρώ έναντι 8,58 εκατ. ευρώ (μείωση 9,9%) της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 342 χιλ. ευρώ κέρδη έναντι κερδών 1,58 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιογόνα στην εξαμηνιαία περίοδο του 2024 κατά ποσό 164 χιλ. ευρώ έναντι κερδών ποσού 1,075 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2023.

Τα ίδια κεφάλαια (12,79 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ) εμφανίζονται μειωμένα λόγω των ζημιογόνων αποτελεσμάτων του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ο μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε 4,2 εκατ. ευρώ (από 4,4 εκατ. ευρώ) και ο βραχυπρόθεσμος σε 987 χιλ. ευρώ από 2,26 εκατ. ευρώ (τέλος 2023).

Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο και διαμορφώθηκε σε 328 χιλ. ευρώ έναντι 249 χιλ. ευρώ, λόγω αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 980 χιλ. ευρώ. Το ποσό των απαιτήσεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανέρχεται την 30/06/2024 σε 2,509 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στις επενδύσεις σε ακίνητα, αυτές ανέρχονται σε 8,98 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό ακίνητο της εταιρίας Δομική Βιομηχανική αφορά ακίνητο στη θέση Αλωνάκι Μαλίων συνολικού εμβαδού 166.937 τ.μ., προοριζόμενο για τουριστική εκμετάλλευση.

Το επενδυτικό ακίνητο της εταιρίας Malia Mountain Resort αφορά ακίνητο που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Μαλίων συνολικού εμβαδού 52.124,25 τ.μ., προοριζόμενο επίσης για τουριστική εκμετάλλευση, όπως και τα πέντε ακίνητα της μητρικής που βρίσκονται στη θέση Άγιος Δημήτριος στη Κύθνο που έχουν συνολικό εμβαδόν 3.767 τ.μ.

Σχετικά Άρθρα