MENU

Οι 5+1 συνήθειες που μοιράζονται οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι

Κάποιες από αυτές παραπέμπουν στην παιδική μας ηλικία

Στις μέρες μας η δημιουργικότητα θεωρείται δεξιότητα την οποία είναι σημαντικό να κατέχει κάθε άνθρωπος προκειμένου να μπορέσει να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω του και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Ο Anthony D. Fredericks, Ed.D, καθηγητής και συγγραφέας περισσοτέρων από 100 βιβλίων τα τελευταία 40 χρόνια ισχυρίζεται ότι έχει μελετήσει και κατανοήσει τις συμπεριφορές εξαιρετικά δημιουργικών ανθρώπων και έχει καταλήξει ότι μοιράζονται 6 κοινές συνήθειες

Όλοι είναι ικανοί για καινοτόμο σκέψη. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, πολλές από τις κοινές συνήθειες των πιο δημιουργικών ανθρώπων είναι πράγματα που πιθανότατα κάναμε όλοι στην παιδική μας ηλικία.

Ορισμένες από αυτές τις παρορμήσεις γίνονται ισχυρότερες καθώς εισερχόμαστε στο εργατικό δυναμικό. Πολύ συχνά, μένουν πίσω, επειδή μπορεί να θεωρηθούν επιπόλαιες – αλλά αυτό είναι λάθος.
Όταν καλλιεργείτε και φροντίζετε αυτά τα χαρακτηριστικά και τα κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας, συμβάλετε στην αύξηση της δημιουργικότητάς σας με την πάροδο του χρόνου.

Ψάχνουν για δυνατότητες αντί για απολυτότητες

Οι δημιουργικοί άνθρωποι νιώθουν άβολα με το status quo. Γι’ αυτούς, μια ικανοποιητική ζωή είναι μια ζωή γεμάτη επιλογές, ευκαιρίες και εναλλακτικές λύσεις. Σπάνια αποδέχονται αυτό που αναμένεται από αυτούς- αντίθετα, αναζητούν πολλαπλές απαντήσεις και απόψεις. Αναρωτιούνται «Τι θα γινόταν αν … ;». Είναι ευτυχείς να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους και να ασχοληθούν με νέες ιδέες. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν φοβούνται την αποτυχία, επειδή τη βλέπουν ως ευκαιρία μάθησης. Ή, για να παραθέσω το ρητό του Ralph Waldo Emerson, «οι άνθρωποι πετυχαίνουν όταν συνειδητοποιούν ότι οι αποτυχίες τους είναι η προετοιμασία για τις νίκες τους».

Είναι αδιαμαρτύρητοι ονειροπόλοι

Η ονειροπόληση, από την άποψη της δημιουργικότητας, είναι κάτι καλό. Δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπαθήσετε να αποτρέψετε καθώς ασχολείστε με διανοητικές εργασίες. Το να έχετε το μυαλό σας στα σύννεφα είναι μια ευκαιρία να αφήσετε τις δημιουργικές σας δυνάμεις να αναπτυχθούν και να ανθίσουν. Μπορεί να είναι δημιουργικά ευεργετική, απλώς και μόνο επειδή επιτρέπει στις σκέψεις σας να περιπλανηθούν σε ευφάνταστα τοπία που κανονικά δεν αποτελούν μέρος της συνήθους ρουτίνας σας και ως εκ τούτου διευρύνει τους ορίζοντές σας.

Περνούν σημαντικό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους

Η φύση μπορεί να σας κάνει πιο περίεργους και ευέλικτους στοχαστές. Η γνωσιακή ψυχολόγος Ruth Ann Atchley υπογραμμίζει την αξία της φύσης ως πηγής για την ανθρώπινη δημιουργικότητα. «Η φύση είναι ένα μέρος όπου το μυαλό μας μπορεί να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει και να αφήσει να χαλαρώσουν … οι αντιδράσεις απειλής», τονίζει. Η ύπαιθρος παρέχει πολυάριθμα δημιουργικά παραδείγματα που ο άνθρωπος μπορεί να παρατηρήσει και να επηρεαστεί.

Οι ρίζες των δέντρων μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση του οργανογράμματος μιας εταιρείας. Η διάταξη που έχουν οι πάπιες σε μια λίμνη μπορεί να παρακινήσει έναν συγγραφέα να αναδιοργανώσει τα κεφάλαια ενός χειρόγραφου. Το χρώμα των φθινοπωρινών φύλλων μπορεί να εμπνεύσει το έργο ενός διακοσμητή εσωτερικών χώρων.

Ενθουσιάζονται με το να μαθαίνουν νέα πράγματα

Οι ιδιαίτερα δημιουργικοί άνθρωποι αγκαλιάζουν τη δια βίου μάθηση σε μια μεγάλη ποικιλία τομέων, συχνά σε εκείνους που έχουν ελάχιστη σχέση με την ειδικότητά τους. Ένας δάσκαλος που παρακολουθεί μαθήματα μαγειρικής. Ένας υδραυλικός που πηγαίνει σε μια αρχαιολογική περιήγηση στην Ελλάδα. Ένας οδοντίατρος που διαβάζει βιβλία για την ιστορία της Κίνας. Ένας συγγραφέας που μαθαίνει να χορεύει κλακέτες. Οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η τυπική εκπαίδευση είναι απλώς ένα σημείο εκκίνησης. Εξετάζουν μια ποικιλία πιθανοτήτων αντί να αναζητούν απλώς μια μοναδική σωστή απάντηση. Ως αποτέλεσμα, είναι συχνά σε θέση να βλέπουν τη συνολική εικόνα με μια αίσθηση σαφήνειας και προοπτικής. Γι’ αυτούς, μια νέα κατάσταση είναι μια ευκαιρία μάθησης και όχι απαραίτητα ένα μέσο για να πετύχουν ένα σκοπό.

Αγκαλιάζουν τον διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα

Οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι κάνουν τον διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα τακτικό μέρος της καθημερινότητάς τους. Μόλις 10 λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τις δημιουργικές σας δυνάμεις, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Το κλειδί είναι να εντάξετε τον διαλογισμό στις καθημερινές δραστηριότητές σας. Τα οφέλη του διαλογισμού προκύπτουν από τη συνέπειά σας. Εάν αφιερώνετε τακτικά χρόνο για να βρείτε ένα ήσυχο, ήρεμο μέρος για να αφήσετε τις σκέψεις σας να κυλήσουν προσφέρει πολλές ευκαιρίες για καινοτομία.

Εξασκούν τη δημιουργικότητα κάθε μέρα

Για τους ιδιαίτερα δημιουργικούς ανθρώπους, η τέχνη τους δεν είναι μια περιστασιακή δραστηριότητα αλλά μια δια βίου δέσμευση. Όταν κάνετε τη δημιουργικότητα τακτική συνήθεια, εκπαιδεύετε το μυαλό σας να μετατρέπει μικρές προκλήσεις σε λύσεις, είτε βρίσκετε μια νέα διαδρομή για τη δουλειά που παρακάμπτει το μποτιλιάρισμα της ώρας αιχμής, είτε πειραματίζεστε με μια νέα συνταγή είτε προσθέτετε φυτά στην περίμετρο του κήπου σας για να τον κάνετε πιο πράσινο.

Σχετικά Άρθρα