MENU

Προχωρημένες επαφές της Noval Property με ενδιαφερόμενους μισθωτές για το The Grid στο Μαρούσι

Το πρώτο από τα δύο κτίρια του συγκροτήματος έχει ήδη μισθωθεί στην EY Ελλάδος

Σε διαπραγματεύσεις για τη μίσθωση των χώρων του δεύτερου κτιρίου που δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει χρήστη στο υπό κατασκευή βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων The Grid στο Μαρούσι βρίσκεται η εταιρία Noval Property ΑΕΕΑΠ.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό το προσεχές διάστημα οι συζητήσεις να καταλήξουν σε συμφωνία, όπως συνέβη προ μηνών σε ότι αφορά στο πρώτο κτίριο του συγκροτήματος που αναπτύσσουν από κοινού Noval Property και Brook Lane Capital.

Υπενθυμίζεται πως το The Grid αποτελείται από συνολικά δύο ανεξάρτητους μεταξύ τους κτιριακούς όγκους, για τον ένα εκ των οποίων υπάρχει ήδη δεσμευτική συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης με την ΕΥ Ελλάδος. 

Η ζήτηση για γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών σε ότι αφορά στον σχεδιασμό, την ποιότητας κατασκευής και των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα αυξημένη, γεγονός που δικαιολογεί το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή τη από υποψήφιους μισθωτές για την εξασφάλιση χώρων στο εν λόγω γραφειακό συγκρότημα.

Σημειώνεται πως η κατασκευή του The Grid εξελίσσεται βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2026, ενώ η συνολική επένδυση θα αγγίξει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Τη δεδομένη στιγμή η κατασκευή βρίσκεται στη φάση ανέγερσης και εκτελούνται εργασίες σκυροδέτησης του σκελετού του κτιρίου.

Από την ΤΕΡΝΑ η κατασκευή του συγκροτήματος

Το κατασκευαστικό αντικείμενο του έργου στο Μαρούσι έχει αναλάβει η τεχνική εταιρία ΤΕΡΝΑ.

Το συγκρότημα γραφείων αναγείρεται σε οικόπεδο έκτασης 16.100 τ.μ. επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου -Χαλανδρίου και θα έχει συνολική επιφάνεια 61.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους ανωδομής και τα 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους.

Αποτελείται από δύο κτίρια σχήματος Γ το καθένα, τα οποία διατάσσονται αντικριστά σχηματίζοντας έναν κεντρικό κήπο με εκτεταμένη βλάστηση.

Κάθε κτίριο αποτελείται από τρεις διακριτούς όγκους, οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους μέσω γεφυρών. Σε κάθε κτίριο δημιουργείται ένα ηλιακό αίθριο το οποίο περικλείεται από την κεντρική είσοδο και τα εξωτερικά κλιμακοστάσια.

Οι εξωτερικές όψεις επενδύονται εξ ολοκλήρου με ενεργειακό κέλυφος και το συγκρότημα αναμένεται να πιστοποιηθεί στην ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης Leed Platinum.

Το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο FOSTER + PARTNERS ηγήθηκε στον σχεδιασμό του έργου και η HILL International έχει αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης σε όλα τα στάδια του έργου, σχεδιασμού και κατασκευής.

Επενδυτικό πρόγραμμα 350 εκατ. ευρώ

Η ανάπτυξη του βιοκλιματικού συγκροτήματος The Grid εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της Noval Property, η οποία ως γνωστόν αποτελεί την εταιρία επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου VIOHALCO. Το ύψος του εν εξελίξει επενδυτικού πλάνου της εταιρίας ανέρχεται στο ποσό των 350 εκατ. ευρώ και εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2028. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, η εισηγμένη εταιρία ολοκλήρωσε επενδύσεις της τάξης των 20 – 25 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται πως το μεγαλύτερο project της εταιρείας, ύψους 170 εκατ. ευρώ, αφορά στην ανάπλαση των πρώην βιομηχανικών χώρων του ομίλου VIOHALCO στην οδό Πειραιώς 252 με τη δημιουργία ενός πρότυπου πολυχώρου. Το έργο βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, ώστε πιθανότατα μέσα στο 2025 να εκδοθούν οικοδομικές άδειες.

Στη έκταση των 70 στρεμμάτων σχεδιάζεται να αναπτυχθούν περίπου 55.000 τ.μ., εκ των οποίων το 25% θα αφορά κατοικίες, 25% γραφεία, 14% πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, 20% χρήσεις εμπορίου – εστίασης και το υπόλοιπο 16% πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μέρος των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρίας, δεδομένου των υψηλών διαθεσίμων που αυτή διαθέτει.

Υπογραμμίζεται πως το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα καθαρά κέρδη της Noval Property διαμορφώθηκαν στα 21,9 εκατ. ευρώ, ενώ σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να αποδώσουν και οι νέες επενδύσεις της εταιρείας που πρόσφατα ολοκλήρωσε και παρέδωσε παραδώσει το logistic center στη Μάνδρα, πλήρως μισθωμένο στην εταιρεία Seagull.

Σχετικά Άρθρα