MENU

Χωρίς προσφορά έμεινε ένα από τα έξι αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ του Αλμωπαίου

Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα επαναληφθεί η διαδικασία

Κανονικά θα προχωρήσουν τα πέντε από τα έξι αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενταγμένα στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0, προϋπολογισμού 691,7 εκατ., καθώς κατατέθηκε για το καθένα τουλάχιστον μια προσφορά.

Για το ένα από τα έργα, προϋπολογισμού 98,5 εκατ. ευρώ, που αφορά το αρδευτικό σύστημα Aλμωπαίου (νομός Πέλλας) δεν κατατέθηκε προσφορά. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο διαγωνισμός για το αρδευτικό σύστημα Aλμωπαίου (κλειστά δίκτυα συνολικού μήκους 790 χλμ.) που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει συνολικά 120.440 στρέμματα στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας θα επαναληφθεί. Δεδομένο είναι ότι χάνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ).

Τα πέντε έργα που προχωράνε

Για τα υπόλοιπα πέντε έργα θα πρέπει αν προχωρήσουν οι διαδικασίες υπογραφής των συμβάσεων.

Ειδικότερα, για την κατασκευή του έργου «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Π.Ε. Λασιθίου και Συνοδά Έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Π.Ε. Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού» που θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες 13.500 στρεμμάτων, δεσμευτική προσφορά υπέβαλε η ΓΕΚ Τέρνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 74,4 εκατ. εκ των οποίων η χρηματοδότηση του ΤΑ είναι 18,5 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο τμήμα του στο Δήμο Σητείας, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε 16 έως 18 μηνών, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

«Για το ΣΔΙΤ «Mελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία Φράγματος Μιναγιώτικου» στη Μεσσηνία που θα καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες 35.000 στρεμμάτων δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν δύο κοινοπραξίες: ΓΕΚ Τέρνα – ΧΡ. Δ. Κωνσταντινίδης και Metlen – Intrakat – Μεσόγειος. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 126 εκατ. εκ των οποίων 29,5 εκατ. θα προέλθουν από το ΤΑ.

Η Α’ Φάση η οποία περιλαμβάνει τα έργα στην περιοχή του Φράγματος, θα παραδοθεί ολοκληρωμένη και λειτουργική στους 18 μήνες και το σύνολο του έργου σε 36.

Το έργο «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Π.Ε. Λάρισας – Ορφανών Π.Ε. Καρδίτσας»  καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες 67.800 στρεμμάτων. Προσφορές έχουν καταθέσει η ΓΕΚ Τέρνα και η κοινοπραξία Metlen – Μεσόγειος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 131,2 εκατ. με τα 24 να προέρχονται από το ΤΑ. Το πρώτο τμήμα του το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των πέντε αυτόνομων αρδευτικών δικτύων θα παραδοθεί σε 16 έως 18 μήνες και το σύνολο σε 30.

Για το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς» που καλύπτει αρδευτικές ανάγκες 56.000 στρεμμάτων δεσμευτική προσφορά κατέθεσε η ΓΕΚ Τέρνα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 220,5 εκατ. με τα 51 εκατ. να προέρχονται από το ΤΑ.

Το πρώτο τμήμα του το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής) θα παραδοθεί   σε 16 έως 18 μήνες και το σύνολο σε 30.

Δεσμευτική προσφορά για την κατασκευή του έργου «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού», που εξυπηρετεί έκταση 115.000 στρεμμάτων, κατέθεσε η κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ. Αφορά το νομό Καρδίτσας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 139,6 εκατ. με τα 34,2 εκατ. να προέρχονται από το ΤΑ.

Το πρώτο τμήμα του το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των τριτευόντων δικτύων που αναπτύσσονται σε 12 από τους 24 αρδευτικούς τομείς θα παραδοθεί σε 16 έως 18 μήνες και το σύνολο σε 30.

Σχετικά Άρθρα