MENU

Λουκέτα στους σταθμούς άνθρακα της Πολωνίας – Σε ΑΠΕ, φυσικό αέριο η «ευθύνη»

Ο μέσος όρος ηλικίας ενός εργοστασίου άνθρακα στην Πολωνία είναι περίπου 40 χρόνια

Ο ανταγωνισμός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του φυσικού αερίου και των επιδοτήσεων που λήγουν αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσουν την «ζωή» των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα στην Πολωνία, με αποτέλεσμα να κλείνουν νωρίτερα από το προκαθορισμένο.

Όπως αναμεταδίδει το Montel, τα εργοστάσια άνθρακα έχουν συνολική ισχύ 30 GW, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 43% του μίγματος ηλεκτρικής ενέργειας της ανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας Tauron, PGE και Enea και Energa βλέπουν τα εργοστάσιά τους με καύση άνθρακα να χάνουν μερίδιο αγοράς λόγω του φθηνότερου στόλου των 30 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 4,2 GW μονάδων με καύση αερίου.

Ο μέσος όρος ηλικίας ενός εργοστασίου άνθρακα στην Πολωνία είναι περίπου 40 χρόνια, αν και μόνο το 10% των μονάδων είναι ηλικίας κάτω των 10 ετών, σύμφωνα με την Euracoal.

Την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη πολωνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, η PGE, δήλωσε ότι θα κλείσει το μη βιώσιμο εργοστάσιο της δεκαετίας του 1970 με καύση άνθρακα 0,9 GW Rybnik μέχρι το τέλος του 2025, πέντε χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Ο Dariusz Marzec, Διευθύνων Σύμβουλος της PGE, είπε ότι οι μονάδες με καύση άνθρακα χάνουν την κερδοφορία τους από εργοστάσια που λειτουργούν με αέριο που έχουν χαμηλότερο κόστος. Η εταιρεία σκοπεύει να αντικαταστήσει τις τέσσερις μονάδες καύσης άνθρακα 225 MW της Rybnik με 882 MW αεριοστροβίλων συνδυασμένου κύκλου, που θα ξεκινήσουν το 2027.

Η εκδίωξη του άνθρακα

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες με καύση άνθρακα μειώθηκε κατά 4 TWh τον Ιανουάριο-Αύγουστο, ενώ η παραγωγή από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 1 TWh και 6 TWh, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του TSO PSE.

«Ο άνθρακας απομακρύνεται από την αγορά νωρίτερα από ό,τι είχαν προβλεφθεί», δήλωσε ο Kinelski της Enea.

Κατά κανόνα, η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει επιδοτήσεις για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που εκπέμπουν περισσότερα από 550 kg CO2 ανά MWh μόνο μέχρι τα μέσα του 2025, αν και στα κράτη μέλη επετράπη τον Ιούνιο να επεκτείνουν το καθεστώς πληρωμών για τις πιο ρυπογόνες μονάδες έως το 2028. Η κυβέρνηση της Πολωνίας επί του παρόντος εργάζεται για τη νομοθεσία που εισάγει την παράταση.

Σχετικά Άρθρα