MENU

Σε ποια ηλικία εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι οι Έλληνες

Σε μία από τις υψηλότερες θέσεις στη λίστα της Eurostat η χώρα μας

Ολοένα και δυσκολότερα αποχωρίζονται το πατρικό τους οι νέοι που ζουν στην Ελλάδα, με το εισόδημα, τα απρόσιτα ενοίκια και το κόστος διαβίωσης να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που τους εμποδίζουν να ανεξαρτητοποιηθούν.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για το 2023 οι Έλληνες εγκαταλείπουν το πατρικό τους σε ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών εγκαταλείπουν το το πατρικό τους σπίτι οι Έλληνες, αριθμός πολύ υψηλότερος από το μέσο ευρωπαϊκό όρο που διαμορφώνεται στα 26,3 έτη και τρίτος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα ο υψηλότερος μέσος όρος ηλικιών, 30 ετών και άνω, καταγράφηκε στην Κροατία (31,8 ετών), τη Σλοβακία (31,0), την Ελλάδα (30,6), την Ισπανία (30,4), τη Βουλγαρία και την Ιταλία (30,0 και οι δύο).

Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες μέσες ηλικίες, όλες κάτω των 23 ετών, καταγράφηκαν στη Φινλανδία (21,4 έτη), τη Σουηδία και τη Δανία (και οι δύο 21,8) και την Εσθονία (22,8).

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι γυναίκες τείνουν να φεύγουν από το σπίτι νωρίτερα από τους άνδρες,. Ειδικότερα, το 2023 η μέση ηλικία αποχώρησης των γυναικών από το πατρικό τους ήταν στα 28,8 έτη, ενώ των ανδρών στα 32,3 έτη, η μεγαλύτερη ηλικία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται ότι σχεδόν οι μισοί νέοι Έλληνες (45,4%) από 15 έως 29 ετών, ζουν σε σπίτια με πολλά άτομα.

Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης με τον αριθμό ατόμων ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα είναι ο τέταρτος υψηλότερος στην Ε.Ε., μετά τη Ρουμανία (59,4%), τη Βουλγαρία (55,3%) και τη Λετονία (54,8%).
Αντιθέτως, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Μάλτα (3,9%), την Κύπρο (4%) και την Ιρλανδία (4,4%).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες, όπου οι νέοι επιβαρύνονται δυσανάλογα σε ό,τι αφορά το πλήθος των ατόμων σε ένα νοικοκυριό. Ειδικότερα, το 26,9% του συνολικού πληθυσμού στη χώρα ζει σε συνθήκες συνωστισμού, βάσει των προδιαγραφών της Eurostat, έναντι 45,4% των νέων, εμφανίζοντας μια πολύ μεγάλη απόκλιση της τάξης των 18,5 ποσοστιαίων μονάδων. Μεγαλύτερο χάσμα από την Ελλάδα εμφάνισε το 2023 μόνο η Βουλγαρία (20,4 μονάδες) και η Ρουμανία (19,4 μονάδες)

Σχετικά Άρθρα