MENU

Από 14 έως 18,6 λεπτά/KWh φθάνουν τα πράσινα τιμολόγια του Οκτωβρίου

Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι Πάροχοι

Από 14 έως 18 λεπτά/KWh φθάνουν οι χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια του Οκτωβρίου. Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 16 λεπτά/KWh. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα το ΥΠΕΝ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε επιδοτήσεις αυτό τον μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (1/10) η ΔΕΗ ανακοίνωσε μείωση κατά 6,1% στο πράσινο οικιακό τιμολόγιο για τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 14,96 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 15,94 σεντς που ήταν η τιμή του Σεπτεμβρίου. Η τιμή για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες είναι 16,082 σεντς (από 17,14).

Το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 12,062 σεντς (από 12,84 σεντς).

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε η ΔΕΗ μειώνει τις τιμές και για τους επαγγελματίες κατά 4,7% για τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, οι τιμές του Γ21 πράσινου τιμολογίου για επαγγελματίες μειώνονται σε 0,1634 Euro/kWh από 0,1714.

Στα μπλε (σταθερά) τιμολόγια αποδοχή, η ΔΕΗ διατηρεί εγγυημένη σταθερή τιμή 0,145 για 12 μήνες για το οικιακό μπλε myHomeEnter (0,142 για το myHomeOnline) και 0,145 για 12 μήνες για το μπλε επαγγελματικό myBusinessEnter.

Αμετάβλητες ΗΡΩΝ-Protergia

Αμετάβλητο, για 4ο συνεχόμενο μήνα, διατήρησε και η ΗΡΩΝ το ειδικό της τιμολόγιο, ΗΡΩΝ Basic Home. Αυτό σημαίνει πως και τον Οκτώβριο η χρέωση του τιμολογίου είναι 15,879 λεπτά ανά κιλοβατώρα, συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας. Χάρις στην επιδότηση, η τελική τιμή Σεπτεμβρίου ήταν 15,88 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κατά συνέπεια τον μήνα που διανύουμε προκύπτει αύξηση 10% αν δεν υπάρξει ενίσχυση.

Σταθερές κράτησε τις χρεώσεις της στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος η Protergia (Metlen). Επομένως, με τον Οκτώβριο συμπληρώνεται ένα τετράμηνο που το ειδικό τιμολόγιο της εταιρείας (Protergia Home Value Special) διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την έκπτωση συνέπειας.

Οι τιμές Οκτωβρίου

ΕΛΙΝ : Στα 13,974 λεπτά/κιλοβατώρα διαμορφώθηκε η τιμή του πράσινου τιμολογίου της εταιρείας.

ΔΕΗ: Με μείωση στα 14,96 λεπτά /κιλοβατώρα διαμορφώνεται το πράσινο τιμολόγιο.

Φυσικό Αέριο: Στα 15,915 λεπτά/ κιλοβατώρα.

NRG: Στα 15,838 λεπτά/κιλοβατώρα είναι η τιμή.

Volton: Στα 17,89 λεπτά/κιλοβατώρα η τιμή Οκτωβρίου.

Ζενιθ: Στα 14,904 λεπτά/κιλοβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας έκανε εκτίμηση για χαμηλότερες τιμές ρεύματος τους επόμενους μήνες.

Σχετικά με τη πιθανότητα κυβερνητικής παρέμβασης στις τιμές του ρεύματος τον τρέχοντα μήνα, ο υπουργός τόνισε ότι «οι τιμές θα είναι ελαφρώς πτωτικές στα τιμολόγια του Οκτωβρίου. Συνεπώς θα μπορούμε να είμαστε ενδεχομένως χωρίς επιδότηση. Θα δούμε, όμως, και τις σημερινές τιμές για να βεβαιωθούμε γιατί ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί όλες. Οι επόμενοι μήνες θα είναι χαμηλότερων τιμών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε αυτό το όριο που είπαμε γύρω στα 15 σεντς -χονδρικά σας το λέω- η κυβέρνηση όταν θα ανεβαίνει πάνω από εκεί η τιμή έχει την βούληση να παρεμβαίνει».

Στο ερώτημα γιατί οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερο ρεύμα σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε: «Το αν έχουμε διαφορετικές τιμές ρεύματος έχει να κάνει με τα συστήματα που χρησιμοποιεί η κάθε χώρα. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο ΑΠΕ και φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο διπλασιάστηκε και ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι ρύποι, τριπλασιάστηκαν από πριν την ενεργειακή κρίση. Αυτοί οι δύο παράγοντες επηρεάζουν δυσανάλογα την Ελλάδα και όχι τις υπόλοιπες χώρες».

Επιπλέον εξήγησε ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφορετικό ενεργειακό μείγμα από την Ελλάδα. «Έχουν ΑΠΕ. Έχουν τα εργοστάσια άνθρακα έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση γιατί ο λιγνίτης έχει χαμηλή θερμικαντική δύναμη και έχει πολύ ακριβούς ρύπους αυτά που έχουν απομείνει. Έχουν και πυρηνικά (σ.σ. εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας). Τα πυρηνικά της Γαλλίας οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές σε όλη την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και όχι μόνο της Γαλλίας. Γιατί είναι πυρηνικά που έχουν αποσβεστεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι φτιαγμένα πολλές δεκαετίες πριν και το κόστος επένδυσης έχει αποσβεστεί», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα