MENU

Απεργούν οι λιμενεργάτες στις ΗΠΑ μετά την αποτυχία των εργασιακών διαπραγματεύσεων

Έως 4,8 δισ. δολ. την ημέρα η ζημιά από τη διακοπή των εργασιών

Σε απεργία προχωρούν από σήμερα (1/10) οι λιμενεργάτες σε όλα τα μεγάλα λιμάνια στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και στις ακτές του Κόλπου, εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και να προκαλέσει πολιτική αναταραχή λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Τα επηρεαζόμενα λιμάνια διαχειρίζονται έως και το 50% του συνολικού όγκου του εμπορίου της χώρας και ως εκ τούτου η οικονομική ζημία από τη διακοπή της λειτουργίας, θα κυμανθεί μεταξύ 3,8 και 4,5 δισ. δολ. ημερησίως, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Η Διεθνής Ένωση Λιμενεργατών επιδιώκει υψηλότερους μισθούς και την αναίρεση της αυτόματης ανανέωσης εξαετούς σύμβασης που έληξε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (30/9). Ο ηγέτης του συνδικάτου Χάρολντ Ντάγκετ απειλεί εδώ και μήνες με απεργία από την 1η Οκτωβρίου, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από την προθεσμία.

Ωστόσο ο επικεφαλής του ILA Χάρολντ Ντάγκετ είχε δηλώσει νωρίτερα πως εργοδότες, όπως ο όμιλος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk και η εταιρεία του APM Terminals North America, δεν προσέφεραν κατάλληλες μισθολογικές αυξήσεις ούτε συμφώνησαν σε αιτήματα να σταματήσουν προγράμματα για την αυτοματοποίηση του λιμανιού. Ο USMX ανέφερε χθες, Δευτέρα (30/9), σε δήλωσή του πως προσέφερε μισθολογικές αυξήσεις κατά σχεδόν 50%.

Η απεργία, η πρώτη του ILA από το 1977, ανησυχεί τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε θαλάσσιες μεταφορές για να εξαγάγουν τα προϊόντα τους ή για να εξασφαλίσουν κρίσιμης σημασίας εισαγωγές. Η απεργία επηρεάζει 36 λιμάνια που διαχειρίζονται προϊόντα, από μπανάνες μέχρι ενδύματα και αυτοκίνητα.

Σχετικά Άρθρα