MENU

Επενδυτικό πλάνο 23,5 εκατ. ευρώ έως το 2027 υλοποιεί η εταιρία δομικών υλικών Isomat

Σε πλήρη λειτουργία η νέα παραγωγική μονάδα EPS στη Θεσσαλονίκη

Τη νέα παραγωγική της μονάδα εγκαινίασε στη Θεσσαλονίκη η Isomat, η οποία αφορά στην παραγωγή διογκωμένης πολυστερίνης, κίνηση που συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο δομικών υλικών της εταιρείας και καθετοποιεί την παρουσία της στον τομέα της εξωτερικής θερμομόνωσης.

Η νέα μονάδα παραγωγής EPS (διογκωμένη πολυστερίνη) της Isomat ξεκίνησε τη λειτουργία της πιλοτικά το καλοκαίρι και από τις αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, σε έναν καινούριο και τεχνολογικά προηγμένο χώρο έκτασης 4.500 τ.μ.

Στον χώρο αυτό παράγονται αρχικά τα ημιέτοιμα blocks με δυο ξεχωριστές γραμμές παραγωγής λευκών και γραφιτούχων προϊόντων σε μία πλατφόρμα, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε ανάμιξή τους. Για τη διατήρηση της σταθερής ποιότητας, η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τον γνωστό γερμανικό οίκο BASF για την προμήθεια πρώτης ύλης λευκής.

Τα ημιέτοιμα προϊόντα, μετά την «ωρίμανσή» τους και τον ποιοτικό έλεγχο, οδηγούνται στην αυτόματη γραμμή κοπής και συσκευασίας η οποία διαθέτει και την state-of-the-art ρομποτική παλετοποίηση.

Η νέα μονάδα παραγωγής EPS της Isomat αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα και για την ώρα τη μοναδική του είδους της που λειτουργεί με μηδενικές άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού η παραγωγή ατμού για την παραγωγή των θερμομονωτικών υλικών δεν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, αλλά αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα, η εν λόγω ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από ΑΠΕ.

Επιπρόσθετα, η μονάδα διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης των EPS με μηδενικά απόβλητα.

Η παραγωγική διαδικασία, βασιζόμενη σε προηγμένες τεχνολογίες και αυτοματισμούς, χωρίς την άμεση ανθρώπινη παρέμβαση, έχει μέγιστη δυναμικότητα 1.500 κυβικών μέτρων ανά ημέρα (υπολογισμένη σε 2 βάρδιες), με δυνατότητα αύξησης ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

Η παραπάνω επένδυση της ελληνικής πολυεθνικής βιομηχανίας και της οικογένειας Τζιρίτη, που είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, αποτελεί μέρος ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος 23,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024 – 2027.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη μητρική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη και οι άλλες δύο στις θυγατρικές της στη Ρουμανία και στη Σερβία.

Επιπλέον, διαθέτει πέντε εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως, με ένα πορτφόλιο που απαριθμεί πάνω από 350 προϊόντα.

Σημειώνεται ότι το 2023 ήταν μία χρονιά – ρεκόρ για την Isomat καθώς η ζήτηση και η κατασκευαστική δραστηριότητα επανήλθαν, πραγματοποιώντας κύκλο εργασιών της τάξης των 107 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το 2022. Σημειώνεται δε πως το 50% των πωλήσεων της αφορούν στις αγορές του εξωτερικού.

Σχετικά Άρθρα