MENU

Γαλλικό «ψαλίδι» στις κρατικές επιδοτήσεις των ΑΠΕ – Τι αλλάζει και γιατί

Σε δραματική κατάσταση τα οικονομικά δεδομένα της χώρας

Το ενδεχόμενο να μειώσει τη δημόσια κρατική στήριξη στις ΑΠΕ εξετάζει η Γαλλία λόγω της του οικονομικού εκτροχιασμού της χώρας, σύμφωνα με τις τελευταίες προειδοποιήσεις δυο υπουργών που διορίστηκαν πρόσφατα στην κυβέρνηση.

Τον επόμενο μήνα οι υπουργοί θα παρουσιάσουν τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2025 και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απαιτήσει «σημαντικά μέτρα ανάκαμψης», με το έλλειμμα των δημοσίων δαπανών της χώρας να αναμένεται να αυξηθεί από 5,3% του ΑΕΠ πέρυσι σε 6% φέτος.

«Σχετικά με την περιβαλλοντική φορολογία και την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό μέτρων για δημοσιονομικούς λόγους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Antoine Armand σε κοινοβουλευτική ακρόαση μέσα στην εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προϋπολογισμού Laurent Saint-Martin υπογράμμισε ότι θα γίνει αναλυτική συζήτηση για το «ποια χρηματοδότηση θα πάρει σειρά, δεδομένου ότι προτεραιότητα θα έχουν οι δαπάνες που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κλίμα».

Τέλος, η υποστήριξη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κοστίσει πιθανότατα στην κυβέρνηση περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, αυξάνοντας στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, σύμφωνα με τη γαλλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας CRE.

Σχετικά Άρθρα