MENU

Ν. Τσάφος: Δεν έχει μεταφραστεί ακόμη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στις ΑΠΕ σε επίπεδο χαμηλών τιμών

Απαιτείται σκληρή δουλειά και προσπάθεια για την άρση των σημείων συμφόρρησης

Στις χαμηλές εισαγωγές ηλεκτρισμού της Ελλάδας το α΄6μηνο κάνει λόγο ο σύμβουλος του πρωθυπουργού στα ενεργειακά, Νίκος Τσάφος παρομοιάζοντας την τρέχουσα χρονική περίοδο με αυτή του 2000.

Ωστόσο, όπως είπε, απαιτείται σκληρή δουλειά, προκειμένου η εν λόγω τάση να μεταφραστεί και σε «σταθερά χαμηλότερες τιμές ενέργειας».

Αναλυτικά:

«Για δεκαετίες, η Ελλάδα ήταν καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Κάποια χρόνια, εισάγαμε σχεδόν το ένα τέταρτο των αναγκών μας. Αυτό αλλάζει σιγά σιγά – σε μεγάλο βαθμό λόγω της έκρηξης της αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ελλάδα εισήγαγε μόλις 342 GWh. Με αυτόν τον ρυθμό, το 2024 θα μπορούσε κάλλιστα να καταγράψει το χαμηλότερο επίπεδο καθαρών εισαγωγών από το 2000. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση — και μιλά για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δυστυχώς, αυτή η μετατόπιση δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε σταθερά χαμηλότερες τιμές. Σε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα, οι τιμές συχνά διαμορφώνονται από παράγοντες που δεν ελέγχουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να ολοκληρώσουμε την εγχώρια αγορά ενέργειας, να άρουμε τα σημεία συμφόρησης, φυσικά και ρυθμιστικά, που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή ενέργειας στην Ευρώπη».

Σχετικά Άρθρα