MENU

«Στο κόκκινο» η εταιρική δυσφορία στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων το 2023

Στη Γερμανία τα περισσότερα προβλήματα

Η αγορά ακινήτων ήταν για άλλη μια φορά ο κλάδος στην Ευρώπη που δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2023, λόγω των υψηλών επιτοκίων, της πτώσης των αποτιμήσεων, του αυξημένου κόστους ενέργειας και κατασκευής και της ολοένα και πιο ακριβής χρηματοδότησης, σύμφωνα με μελέτη της δικηγορικής εταιρείας Weil, Gotshal & Manges.

Για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα τα ακίνητα βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη εταιρικής δυσφορίας σύμφωνα με την έκθεση Weil European Distress Index, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία από περισσότερες από 3.750 εισηγμένες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Οι φτωχότερες επενδυτικές μετρήσεις αντικατοπτρίζουν μια ολοένα και πιο δυσμενή προοπτική για εταιρείες υψηλής μόχλευσης που ενδέχεται να δυσκολεύονται να αποπληρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης,

Η υγειονομική περίθαλψη ήταν ο δεύτερος πιο προβληματικός τομέας το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ακολουθούμενος από το λιανικό εμπόριο και τα καταναλωτικά αγαθά και τη βιομηχανία.

Από τις χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη, οι γερμανικές επιχειρήσεις φαίνεται να εμφανίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Παρά τη συρρίκνωση το 2023, η χώρα συνέχισε να αποφεύγει την ύφεση στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης.

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι οι μηνιαίοι αριθμοί για τις εξαγωγές, τις παραγγελίες εργοστασίων και την παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκαν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις των οικονομολόγων.

Αμέσως μετά ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων επηρεάζει τον εταιρικό δανεισμό, με πολλές επιχειρήσεις να αγωνίζονται να προσαρμοστούν στο αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ αντιμετωπίζουν επαχθή αναχρηματοδότηση.

Έπεται η Γαλλία που αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή επιδείνωση των επενδυτικών μετρήσεων και αυξανόμενες πιέσεις στη ρευστότητα και την κερδοφορία.

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία και η Ιταλία, αντιμετωπίζουν επίπεδα εταιρικής δυσφορίας πάνω από τον μέσο όρο, που επηρεάζονται από την πτώση της κερδοφορίας και τις ασθενέστερες επενδύσεις

Σχετικά Άρθρα