MENU

Με απεργίες απειλούν οι εργαζόμενοι της Volkswagen

Σκληρές διαπραγματεύσεις διοίκησης και IG Metall

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen με το πανίσχυρο συνδικάτο IG Metall, μετά την αποτυχία του πρώτου γύρου των συνομιλιών για τις απολύσεις και το ενδεχόμενο κλείσιμο εργαστασίων στη Γερμανία.

Οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης απείλησαν με απεργίες, ενώ το συνδικάτο καλείται να διαπραγματευτεί


Η IG Metall πρέπει επίσης να διαπραγματευτεί νέες συμβάσεις εργασίας για τους 130.000 εργαζομένους της VW στη χώρα, αφού ο όμιλος τερμάτισε τις συμφωνίες που διασφάλιζαν την απασχόληση σε έξι από τα εργοστάσιά της στη δυτική Γερμανία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν δεσμευτεί να αντισταθούν στις περικοπές θέσεων εργασίας, κατηγορώντας την ανώτατη διοίκηση και την παραπαίουσα υποστήριξη της κυβέρνησης για τα δεινά της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο επικεφαλής προσωπικού της VW ανέφερε ότι το τμήμα πρέπει να μειώσει το κόστος για να παραμείνει ανταγωνιστικό.

Πιέσεις λόγω υψηλού κόστους

Η Volkswagen υποστηρίζει ότι το υψηλό κόστος ενέργειας και εργασίας στη Γερμανία τη θέτει σε μειονεκτική θέση έναντι τόσο των Ευρωπαίων όσο και των Κινέζων ανταγωνιστών της που έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων της περιοχής.

Κι άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αισθάνονται επίσης πίεση, με τη Mercedes-Benz και τη BMW να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις κερδών τους τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της χαμηλής ζήτησης.

Η αντιπαράθεση στη Volkswagen έχει ανησυχήσει τη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ήδη αγωνίζεται να ανυψώσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοτικότητά της ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του επόμενου έτους.

Ο Stephan Weil, ο πρωθυπουργός του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της Volkswagen, του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, επέκρινε κάθε προοπτική κλεισίματος εργοστασίων και ανέμενε από τους ενδιαφερόμενους να βρουν «πιο έξυπνες» λύσεις. Ταυτόχρονα, ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων από το Βερολίνο πέρυσι.

Σχετικά Άρθρα