MENU

Στην τελική ευθεία η νομοθετική ρύθμιση για την ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης

Σε συζητήσεις με τη ΓΕΚ Τέρνα η ΔΕΗ για τη μονάδα «ΗΡΩΝ 1»

Ετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης στο διάστημα που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική αλλά και μετά τη λειτουργία του έργου.

Το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό τελική επεξεργασία από το Υπουργείο, θα δώσει στη ΔΕΗ το «πράσινο φως» να κάνει όποιες κινήσεις χρειαστούν για την επαρκή κάλυψη των φορτίων της Κρήτης μέχρι την εμπορική λειτουργία της διασύνδεσης το καλοκαίρι του 2025.

Στη συνέχεια, δηλαδή κατά τη φάση λειτουργίας του έργου, η Επιχείρηση θα μπορεί επίσης να μεριμνήσει για την ενεργειακή θωράκιση του νησιού σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες, μεταξύ των οποίων και σε ενδεχόμενη βλάβη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Πώς θα καλυφθούν οι άμεσες ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης

Για τις άμεσες ανάγκες εν όψει καλοκαιριού, η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το αν θα προχωρήσει σε ενοικίαση ή εξαγορά της μονάδας «ΗΡΩΝ 1», συνολικής ισχύος 147 MW, προκειμένου στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η μεταφορά της από τη Βοιωτία στην Κρήτη.

Η «ΗΡΩΝ 1», που αποτελείται από τρεις αεροστροβιλικές μονάδες, σήμερα λειτουργεί με φυσικό αέριο ωστόσο είναι διπλού καυσίμου το οποίο σημαίνει ότι στην Κρήτη θα μπορέσει λειτουργήσει με ντίζελ. Εφόσον μεταφερθεί στο νησί, η μονάδα θα καλύψει σημαντικό ποσοστό από το ενεργειακό έλλειμμα της Κρήτης (για το καλοκαίρι του 2024 αυτό υπολογίζεται σε περίπου 190 MW) ενώ θα αποτελέσει και έναν εκ των βασικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε ψυχρή εφεδρεία μετά την διπλή διασύνδεση.

Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, μετά τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, η ισχύς των τοπικών θερμικών μονάδων θα χρειαστεί να ανέλθει σε 500 MW, το οποίο σημαίνει ότι η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης, θα έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει επιπλέον μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο νησί.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα εξειδικεύει την αποζημίωση των συμβατικών μονάδων μέχρι τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Παράλληλα, προετοιμάζει το έδαφος και για τον μηχανισμό αμοιβής των μονάδων ψυχρής εφεδρείας που θα βρίσκονται “stand-by”, σε περίπτωση βλάβης των ηλεκτρικών καλωδίων που θα τροφοδοτούν το νησί με ηλεκτρική ενέργεια.

Απαραίτητο βήμα για την «ενεργοποίηση» της ρύθμισης του ΥΠΕΝ είναι η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένου ότι αποζημιώσεις συνιστούν κρατικές ενισχύσεις.

Το αμέσως επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ αναμένεται να προχωρήσει σε παρουσίαση του νέου νομοθετικού πλαισίου, που περιλαμβάνεται στις ενεργειακές διατάξεις του ν/σ για τις πολεοδομικές και χωροταξικές μεταρρυθμίσεις.

Σχετικά Άρθρα