MENU

Μπλόκο στις αυξήσεις των ΥΚΩ με 400 εκατ. από τον προϋπολογισμό

«Παράθυρο» του ΥΠΕΝ για ενίσχυση της χρηματοδοτικής λύσης στα 600 εκατ. ευρώ

Ποσό 400 εκατ. ευρώ θα εισρεύσει στον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ) από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος.

Όπως έχει ήδη αποφασιστεί, η χρηματοδοτική λύση θα ενεργοποιηθεί το 2025, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αφήνει ανοιχτή πιθανή ενίσχυση της στα 600 εκατ. ευρώ, εντός του ίδιου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά των χρεώσεων ΥΚΩ κατευθύνονται στον ΕΛΥΚΩ, ο οποίος με τη σειρά του επιδοτεί το αυξημένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά που δεν έχουν διασυνδεθεί, καθώς και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις σε ευάλωτους καταναλωτές. Σε έναν λογαριασμό ρεύματος, οι χρεώσεις ΥΚΩ ανήκουν στις ρυθμιζόμενες και δεν σχετίζονται με την τιμολογιακή πολιτική του εκάστοτε παρόχου.

Μέχρι και τις αρχές του 2022, ο Ειδικός Λογαριασμός είχε πλεόνασμα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή άλλαξε λόγω της ενεργειακής κρίσης καθώς ο ΕΛΥΚΩ έγινε ο βασικός «αιμοδότης» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), μέσω του οποίου η Πολιτεία χρηματοδότησε τις οριζόντιες επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Τα κεφάλαια που δόθηκαν στο ΤΕΜ από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023 υπολογίζονται στα 460 εκατ. ευρώ.

Πέραν των παραπάνω, η απαλλαγή των ενεργοβόρων επιχειρήσεων στη μέση και την υψηλή τάση από τις χρεώσεις ΥΚΩ από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 κόστισε στον Ειδικό Λογαριασμό επιπλέον 65 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του ΕΛΥΚΩ αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω στα 400 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, θα σημαίνει ότι η αναπλήρωση από τον προϋπολογισμό, ενδέχεται μην είναι αρκετή για να ανατραπεί το ελλειμματικό ισοζύγιο του Ειδικού Λογαριασμού.

Λόγω του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, τα τελευταία σχεδόν δυόμιση χρόνια, οι πάροχοι αποζημιώνονται μερικώς για την προμήθεια ρεύματος στους κατοίκους των μη διασυνδεδεμένων νησιών και τους καταναλωτές που εκπροσωπούν στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Προϋπόθεση για να επανέλθει η πλήρης ανάκτηση των ποσών που δικαιούνται οι πάροχοι, είναι να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΛΥΚΩ, μέσω χρηματοδοτικής ενίσχυσης (από τον κρατικό προϋπολογισμό) ή μέσω αύξησης του συγκεκριμένου σκέλους ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς.

Σχετικά Άρθρα