MENU

Προαναγγελία διαγωνισμού για τεχνικό σύμβουλο αναδιάρθρωσης του σιδηροδρόμου

Στόχος η δημιουργίας ενός 100% δημόσιου οργανισμού που θα λειτουργεί με σύγχρονα επιχειρησιακά πρότυπα

Έγκριση για τη διενέργεια ηλεκτρονικού διεθνούς δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού με σκοπό τη σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών οργάνωσης και λειτουργίας της νέας ενοποιημένης εταιρείας σιδηροδρομικών υποδομών («Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.») έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δεσμεύοντας παράλληλα ποσό 4.329.336 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%) για την αμοιβή του συμβούλου.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα πριν τη δημοπράτηση του διαγωνισμού, που ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χ. Σταϊκούρας τοποθέτησε χρονικά στο δ’ τρίμηνο του 2024, το οποίο ωστόσο έρχεται να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος ανάταξης του ελληνικού σιδηροδρόμου που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2023.

Σύμφωνα με τα όσα είπε την Τρίτη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί με σκοπό τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα ο Χ. Σταϊκούρας, μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2024 αναμένεται και η κατάθεση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα. Υπενθυμίζεται πως το όλο φιλόδοξο σχέδιο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει εξασφαλίσει πόρους από το ΤΑΑ στο σκέλος που αφορά την αναδιοργάνωση και το μετασχηματισμό της σιδηροδρομικής υποδομής της χώρας.

Προς το παρόν πάντως δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες της συγχώνευσης ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ και το πώς θα μοιραστούν οι αρμοδιότητες. Ο στόχος πάντως είναι η δημιουργίας ενός 100% δημόσιου οργανισμού που θα λειτουργεί με σύγχρονα επιχειρησιακά πρότυπα (π.χ. όπως η Ελληνικό Μετρό που σχεδιάστηκε εξαρχής ως ενιαίος ο φορέας ανάπτυξης και διαχείρισης της υποδομής μετρό).

Στο χρονοδιάγραμμα ανάταξης εκτιμάται ότι έως τα μέσα του 2025 θα έχει δημιουργηθεί η νέα εταιρεία, η οποία θα καταρτίσει  το επιχειρηματικό της σχέδιο, λαμβάνοντας έξτρα τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Κατά το σχεδιασμό του ΥΠΟΜΕ έως το τέλος του 2026 ο νέος ενιαίος φορέας θα είναι πλήρως λειτουργικός.

Σχετικά Άρθρα