MENU

Αδυναμία της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου στις διακυμάνσεις των τιμών «βλέπει» η Axpo Solutions

Υπαρκτός και σημαντικός ο αντίκτυπος της μερικής ανάκαμψης της ασιατικής ζήτησης στην προμήθεια LNG

Η έλλειψη ευέλικτου εφοδιασμού εν μέσω της αυξανόμενης εξάρτησης από το LNG αντιπαραβάλλει σημαντικά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου για το φετινό χειμώνα και παράλληλα η αγορά θα μπορούσε να καταστεί ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών.

Στο συγκεκριμένο συμπέρασμα καταλήγει αναλυτής της Axpo Solutions μιλώντας στο Montel, τονίζοντας ότι τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ήπειρο βρίσκονται κοντά στο 95% της χωρητικότητας, «οπότε από αυτή την άποψη, η Ευρώπη τα πηγαίνει καλά».

Σε πρόσφατη όμως συνέντευξή του έκανε λόγο για πιο «χαμηλούς» καιρικά Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε σύγκριση με τα δυο τελευταία έτη, όπου η Ευρώπη ωφελήθηκε σημαντικά από τους ήπιους χειμώνες.

Οι φόβοι για τον εφοδιασμό

Ο Saalfrank επισήμανε επίσης τον αναμενόμενο τερματισμό των ρωσικών ροών φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας – οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 14 δισ. κυβικά μέτρα φέτος – στα τέλη Δεκεμβρίου και το διαρκές ερωτηματικό σχετικά με το αν και πώς θα αντικατασταθεί αυτή η προμήθεια.

Ως εκ τούτου, ο αναλυτής της  Axpo δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει «χάσει μεγάλη ευελιξία» σε φυσικό αέριο, προσθέτοντας πως «είναι πραγματικά πιο σφιχτή σε σχέση με το παρελθόν».

«Λόγω της ενεργειακής μετάβασης, χάνουμε την ικανότητα να μεταβαίνουμε εύκολα από το φυσικό αέριο στον άνθρακα και πίσω στο φυσικό αέριο. Αν συμβεί κάτι, η αγορά αντιδρά πολύ γρήγορα. Περιμένω μεγαλύτερη μεταβλητότητα και περισσότερες διακυμάνσεις» συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφορά έκανε στον ανταγωνισμό των Ευρωπαίων με τους Ασιάτες αγοραστές για προμήθειες spot, αναγνωρίζοντας τη λιγότερη προμήθεια LNG στην Ευρώπη σε σχέση με πέρσι, αφού «αντανακλάται η μερική ανάκαμψη της ασιατικής ζήτησης».

Σχετικά Άρθρα