MENU

Νέο αιολικό πάρκο κατασκευάζεται στη Μαγνησία ισχύος 14 MW

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία A & F ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Ε.Π.Ε.

Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων προχωρά η νέα επένδυση για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην  Αργαλαστής Ξινόβρυσης και Συκής του Νοτίου Πηλίου, στην Μαγνησία. Φορέας του έργου είναι η εταιρεία A & F ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Ε.Π.Ε.

Θα λειτουργήσει αιολικός σταθμός με 7 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 MW. ΠΑράληλα θα κατασκευαστεί και υποσταθμός.

Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 14 MW στη θέση “ΒΕΡΒΕΛΙ” και Υποσταθμός Ανύψωσης Τάσης (Υ/Σ) 150/20 kV στις Τ.Κ. Αργαλαστής, Ξινόβρυσης και Συκής του Δήμου Νοτίου Πηλίου, στην Π.Ε. Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Περιγραφή του έργου

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία του Αιολικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και συνοδών έργων, με ισχύ εγκατάστασης 14 MW και μέγιστη ισχύ παραγωγής 14 MW στη θέση «ΒΕΡΒΕΛΙ» των Τ.Κ. Αργαλαστής, Ξινόβρυσης και Συκής του Δήμου Νοτίου Πηλίου, στην Π.Ε. Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επιπλέον περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία Υποσταθμού Ανύψωσης Τάσης (Υ/Σ) 150/20 kV στην Τ.Κ. Αργαλαστής του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Πιο αναλυτικά:

ΑΣΠΗΕ και Υ/Σ

Ο αιολικός σταθμός θα αποτελείται από επτά (7) ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 2 MW έκταση, με διάμετρο πτερωτής 114 m και ύψος πυλώνα 80 m. Στις θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών προβλέπεται η διαμόρφωση πλατειών. Ο ΑΣΠΗΕ θα εγκατασταθεί κατά μήκος κορυφογραμμής με προσανατολισμό ΒΒΑ-ΝΝΔ, όπου το υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 245 m και 365 m. Η συνολική επιφάνεια κατάληψης των πλατειών ανέρχεται σε 50.932,91 m2, το εμβαδόν του γηπέδου του οικίσκου ελέγχου θα είναι ίσο με 4.095,92 m2 και το εμβαδό του γηπέδου εγκατάστασης του Υ/Σ θα ανέρχεται στα 6.807,38 m2.

Έργα οδοποιίας

Η πρόσβαση στον ΑΣΠΗΕ θα γίνει μέσω της Επαρχιακής οδού Αργαλαστής – Συκής. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος ασφαλτοστρωμένος δρόμος από την Χ.Θ. 0+000 m έως την Χ.Θ. 2+435 m χωρίς να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις εκατέρωθεν αυτού. Από την Χ.Θ. 1+038 m έως τη Χ.Θ. 1+155 m σχεδιάζεται νέο τμήμα οδοποιίας (Δρόμος 7), μήκους 82 m.

Για την πρόσβαση στις θέσεις των πλατειών χρησιμοποιείται τόσο το υφιστάμενο οδικό δίκτυο στο οποίο θα γίνουν διαπλατύνεις και μικρές μηκοτομικές αλλαγές, όσο και νέα οδοποιία. Πιο αναλυτικά από το συνολικό μήκος των 1.870 m (συμπεριλαμβανομένου και του δρόμου 7) τα 1.490 m αφορούν σε διάνοιξη νέας οδοποιίας και τα 380 m αφορούν σε βελτιώσεις υφιστάμενων δρόμων.

Έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης

Για τη σύνδεση του ΑΣΠΗΕ με το Δίκτυο πρόκειται να κατασκευαστεί Υποσταθμός Ανύψωσης Τάσης (Υ/Σ) 150/20kV, σε γήπεδο έκτασης 6.807,38 m2 (όπως προαναφέρθηκε), το οποίο χωροθετείται κάτω από την όδευση της γραμμής Υψηλής Τάσης 150kV «ΒΟΛΟΣ ΙΙ – ΛΑΥΚΟΣ». Η πρόσβαση στο γήπεδο του Υ/Σ θα γίνεται μέσω των υφιστάμενων οδών.

Ο νέος Υ/Σ 150/20 kV θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο:

– Δύο (2) πλήρεις πύλες Γ.Μ. 150 kV (με αποζεύκτη, διακόπτη ισχύος, γειωτή, κυματοπαγίδα, πυκνωτές ζεύξης, 3 Μ/Σ τάσης και 3 Μ/Σ έντασης, συσκευές επιτήρησης, προστασίας, ελέγχου και μετρήσεων)

– Ζυγό 150 kV μετά των απαιτούμενων ικριωμάτων και δύναται να έχει και έναν πύργο τύπου Ζ4

– Ένα Μ/Σ ισχύος 20/150KV ικανότητας 40/50MVA

– Μία (1) πύλη Υ.Τ. 150 kV Μετασχηματιστή Ισχύος

– Μία (1) πύλη Μ.Τ. 20kV Μετασχηματιστή Ισχύος

– Δύο (2) πύλες Μ.Τ. 20kV αναχώρησης Γραμμής Μ.Τ. παραγωγού (IPPM) για την διασύνδεση των δύο Αιολικών Σταθμών

– Μία (1) πύλη πυκνωτών αντιστάθμισης 20kV

– Μετρητικό και Τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό Υ.Τ.

Σχετικά Άρθρα