MENU

ΙΕΑ: Εφικτός ο τριπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος έργων ΑΠΕ μέχρι το 2030

Ισχυρή πολιτική βούληση και ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον τα «κλειδιά» για τον επίτευξη του στόχου

Ο στόχος για τριπλασιασμό της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων είναι εφικτός, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε σημερινή του (24/9) έκθεση. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα χρειαστούν αδειοδοτήσεις και συνδέσεις στο δίκτυο.

Η συγκεκριμένη έκθεση που αναμεταδίδει το Reuters βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ηγέτες από όλον τον κόσμο δίνουν το παρών στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να προωθήσουν τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σχεδόν 200 χώρες στη σύνοδο κορυφής COP 28 για το κλίμα στο Ντουμπάι πέρυσι συμφώνησαν να φτάσουν τις καθαρές μηδενικές εκπομπές από τον ενεργειακό τομέα έως το 2050 και δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Ο ΙΕΑ ανέφερε ότι ο στόχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «είναι εφικτός χάρη στα ευνοϊκά οικονομικά δεδομένα, το άφθονο παραγωγικό δυναμικό και τις ισχυρές πολιτικές», αλλά είπε ότι περισσότερη εγκατεστημένη ισχύς από μόνη της δεν θα περικόψει τη χρήση ορυκτών καυσίμων και θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές.

Εκσυγχρονισμός των δικτύων

«Για να ξεκλειδωθούν πλήρως τα οφέλη του τριπλασιασμού, οι χώρες πρέπει να κάνουν μια συντονισμένη ώθηση για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό 25 εκατομμυρίων χιλιομέτρων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030. Επίσης, θα χρειαστεί 1,5 GW χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας έως το 2030» συμπλήρωσε ο Οργανισμός.

Οι χώρες πρέπει να ενσωματώσουν τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης στα εθνικά τους σχέδια για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Οι εκπομπές από τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι.

Ο τριπλασιασμός της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο διπλασιασμός των μέτρων ενεργειακής απόδοσης για τη μείωση της χρήσης ενέργειας θα μπορούσαν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 10 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους μέχρι το τέλος της δεκαετίας σε σύγκριση με ό,τι αναμενόταν διαφορετικά, αναφέρει η έκθεση.

Σχετικά Άρθρα