Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να θέτετε ερωτήματα – σε φίλους, συνομηλίκους ή αφεντικά – μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε αδύναμος ή ανασφαλής.
Αντιθέτως μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αυξήσετε την επιρροή σας ή ακόμη και να κάνετε τους ανθρώπους γύρω σας να αλλάξουν γνώμη.
«Το να κάνετε ερωτήσεις σας βάζει σε θέση ισχύος», επισημαίνει ο ειδικός επικοινωνίας Matt Abrahams, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αρκεί να είναι οι σωστές.
Το να κάνεις καλές ερωτήσεις «δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι, δείχνει ενσυναίσθηση, δείχνει ότι είσαι πρόθυμος να μάθεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παραδέχεσαι ότι δεν τα ξέρεις όλα», προσθέτοντας ότι «Όλα αυτά είναι πολύτιμα εργαλεία που πρέπει να διαθέτετε όταν προσπαθείτε να αναπτύξετε την καριέρα σας ή να εμβαθύνετε τις σχέσεις σας».
Οι αποτελεσματικοί ηγέτες συχνά εξισορροπούν την αξιοπιστία τους με την ταπεινοφροσύνη, την προθυμία να μάθουν και να συνδεθούν καλά με τους συναδέλφους τους, τονίζουν οι ειδικοί. Αλλά δεν θα σας βοηθήσει κάθε ερώτηση να προχωρήσετε. Πρέπει να ξέρετε πώς, πότε και γιατί την κάνετε.
Δείτε πώς να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις, στη δουλειά, στο σπίτι και στην κοινωνική σας ζωή, για να προχωρήσετε και να ενισχύσετε τις σχέσεις σας
Η συνταγή για μια καλή ερώτηση
Οι καλές ερωτήσεις περιέχουν τρία στοιχεία, αναφέρει ο Abrahams:
Θα πρέπει να εξετάσετε την πρόθεση ή τον στόχο σας πριν κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση, προσθέτει. Θέλετε να δείξετε ότι ακούτε και καταλαβαίνετε ή ότι ενδιαφέρεστε πολύ για το θέμα, Ίσως θέλετε να βοηθήσετε διακριτικά το άλλο άτομο να καταλάβει μια άλλη οπτική γωνία ή απλά να προχωρήσετε τη συζήτηση.
Οι ερωτήσεις σας πρέπει πάντα να είναι προσεκτικές, αν δεν βοηθάτε να διευκρινιστεί ένα σημείο ή δεν προωθείτε μια συζήτηση, το αποτέλεσμα δεν θα είναι επιτυχές.
Πώς να εξασκηθείτε στο να κάνετε ερωτήσεις
Το να κάνεις καλές ερωτήσεις, ειδικά για να πείσεις, να επηρεάσεις ή να αλλάξεις γνώμη κάποιου, χρειάζεται εξάσκηση. Ξεκινήστε από μικρά θέματα και προσπαθήστε να προσεγγίσετε τις περιστασιακές σας αλληλεπιδράσεις όπως συνεντεύξεις, όπου προσπαθείτε να μάθετε περισσότερα για το άλλο άτομο ή το θέμα συνομιλίας.
Εάν οι ερωτήσεις σας συχνά μπερδεύονται και θέλετε να είναι πιο συνοπτικές, στραφείτε στην τεχνητή νοημοσύνη. Ρωτήστε ένα chatbot για συντομότερους τρόπους διατύπωσης συγκεκριμένων ερωτήσεων και, στη συνέχεια, αναλύστε τα αποτελέσματα.
Μπορείτε επίσης να ζητήσετε σχόλια από τον περίγυρό σας μετά από μια μεγάλη συνάντηση ή μια σοβαρή συζήτηση εργασίας, βρείτε έναν έμπιστο συνάδελφο και ρωτήστε τον τη γνώμη του για τις ερωτήσεις που θέσατε.