MENU

Philenews: ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ ενέκριναν στον ΑΔΜΗΕ ανακτήσιμα έξοδα 550 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-25

Η απόφαση λήφθηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των δύο Ρυθμιστών

Άλλο ένα εμπόδιο που καθυστερούσε την επανέναρξη της συνεργασίας του ΑΔΜΗΕ με τη Nexans για την κατασκευή του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας ξεπεράστηκε σήμερα.

Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι με κοινή τους απόφαση η ΡΑΕΚ και η ΡΑΑΕΥ ενέκριναν στον ΑΔΜΗΕ ανακτήσιμα έξοδα περίπου 550 εκατ. ευρώ, για τη διετία 2024-25.

Η απόφαση λήφθηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των δύο Ρυθμιστών νωρίτερα σήμερα.

Η έγκριση ανακτήσιμων εξόδων για την κατασκευή του έργου δεν συνεπάγεται και ανάλογα έσοδα για τον ΑΔΜΗΕ. Η πλήρης ανάκτηση των εξόδων του φορέα υλοποίησης θα ολοκληρωθεί σε βάθος 35ετίας, στη βάση ειδικής φόρμουλας.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η πρώτη ανάκτηση εξόδων από τον ΑΔΜΗΕ αναμένεται να γίνει τέλος του 2025 ή αρχές του 2026 και θα αφορά ποσό 25 εκατ. ευρώ, στη βάση αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και της ΡΑΕΚ. Μέχρι και το 2029, ο ΑΔΜΗΕ προβλέπεται να εισπράξει από την Κυπριακή Δημοκρατία 125 εκατ. Το υπόλοιπο ποσό που αναλογεί στους Κύπριους καταναλωτές θα εισπραχθεί σταδιακά, μετά την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης.

Για την Ελλάδα, η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε ανάκτηση των δαπανών του ΑΔΜΗΕ από 1/1/2025, μέσω χρέωσης των καταναλωτών στη χώρα. Σύμφωνα με τον διασυνοριακό επιμερισμό, από την Κύπρο ο ΑΔΜΗΕ θα καλύψει το 63% των δαπανών του και από την Ελλάδα το 37%.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι για την οριστικοποίηση των χρημάτων που θα ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να κατατίθενται από τον φορέα υλοποίησης αποδεικτικά στοιχεία για αγορές και πληρωμές, ώστε να διαπιστώνεται από τους ρυθμιστές κατά πόσο ήταν ή όχι εύλογη η κάθε δαπάνη.

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο πότε ο ΑΔΜΗΕ θα παραχωρήσει στη Nexans το πολυσυζητημένο Full Notice to Proceed, με το οποίο δεσμεύεται οριστικά έναντι των υποχρεώσεων που απορρέουν από το συμβόλαιο του 1.4 δισ. με τη γαλλική εταιρεία.

Σήμερα (23/9) το πρωί το energodromio.gr έγραφε:

Κλείνουν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες και ανοίγει ο δρόμος για την ομαλή υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, Great Sea Interconnector, μετά την υπογραφή του Πλαισίου Κατανόησης που συνυπέγραψαν οι δύο πλευρές την Παρασκευή 20/9.

Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα η ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου) είχε προχωρήσει στην τροποποίηση της μεθοδολογίας εσόδου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία, για την ανάκτηση εσόδου 125 εκατ. ευρώ στη φάση κατασκευής του έργου και την επέκταση του WACC στο 8,3% για 17 έτη (αντί 12 που είχε αρχικά αποφασιστεί). Αυτό που μένει πλέον είναι η απόφαση για την έγκριση του εσόδου, βάσει της νέας μεθοδολογίας, κάτι που αναμένεται να γίνει από τη ΡΑΕΚ σήμερα.

Η λήψη της δεύτερης απόφασης για το έσοδο, θα επιτρέψει ουσιαστικά στον ΑΔΜΗΕ να δώσει οριστική εντολή (Full Notice to Proceed) στη Nexans για την παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου. Δεδομένου ότι η παράταση που είχε δοθεί ανεπίσημα από τη γαλλική εταιρεία λήγει σήμερα, η παραπάνω εντολή πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός της μέρας ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση ρήτρας για «καπέλο» 10 εκατ. ευρώ στο κόστος του έργου.

Πολύ σύντομα αναμένεται να διευθετηθεί και το θέμα του ισόποσου επιμερισμού του γεωπολιτικού ρίσκου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου (50%-50%), σε περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωθεί ή δεν λειτουργήσει, χωρίς υπαιτιότητα του φορέα υλοποίησης. Στο ενδεχόμενο αυτό, θα ανακτηθούν ισομερώς από τις δύο χώρες όσες δαπάνες θα έχουν πραγματοποιηθεί έως εκείνη τη στιγμή. Υπενθυμίζεται ότι ο επιμερισμός της ανάκτησης του κόστους έχει οριστεί σε 37% για τους καταναλωτές της Ελλάδας και σε 63% για τους καταναλωτές της Κύπρου.

Όπως έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, το γεωπολιτικό ρίσκο θα περάσει, μέσω σχετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί άμεσα, για επικύρωση από τη Βουλή ώστε, αφότου υπερψηφιστεί, να δρομολογηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οι απαραίτητες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο του έργου σε Ελλάδα και Κύπρο (από ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ).

Η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του project, το καθιστά σαφώς πιο ελκυστικό σε πιθανούς επενδυτές, κάτι που ενισχύεται ακόμη περισσότερο και με τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου. Άλλωστε, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο το συντομότερο δυνατόν, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας.

Άμεσα προχωρούν όμως και οι έρευνες βυθού, εργασίες ιδιαίτερα σημαντικές για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης, καθώς μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνών από το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume, έπεται η δρομολόγηση και της δεύτερης.

Σχετικά Άρθρα