MENU

«Πέρασε» από το ΚΑΣ η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σε Ζάκρο και Γυάρο

Αναλυτικά η σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Δυο από τα οικόπεδα των υπεράκτιων αιολικών που περιλαμβάνει το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης «ξεμπλόκαραν» σήμερα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (έπειτα από εισήγηση του ΚΑΣ), με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει το ΥΠΕΝ.

Πρόκειται για τις υποψήφιες θαλάσσιες ζώνες στη Γυάρο και ανοιχτά της Σητείας. Η εν δυνάμει Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) Κρήτη 1, αποκλείστηκε καθώς χωροθετείται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του μινωικού ανακτορικού κέντρου της κάτω Ζάκρου. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω χώρος είναι υποψήφιος προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

«Εγκρίνεται η αποδοχή της κατατεθείσας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αίτησης Θεραπείας της ΥΠΠΟ/343876/02.08.2024 (ΑΔΑ: ΕΖΗΞ46ΝΚΟΤ[1]ΒΞΞ) Υπουργικής Απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, καθώς από τη χωροθέτηση: α) της ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 1 βορείως του όρμου Ζάκρου, σύμφωνα με τα φωτορρεαλιστικά σχέδια που προσκομίστηκαν από την ΕΔΕΥΕΠ, και β) της ΠΟΑΥΑΠ Κέας-Γυάρου δυτικά της νήσου Γυάρου, δεν προκύπτει άμεση ή έμμεση βλάβη επί του αρχαιολογικού χώρου της Ζάκρου και του ιστορικού τόπου της Γυάρου.

Η έγκριση δίδεται με τους εξής όρους: 1. Για την ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 1 η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών να ακολουθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά την προτεινόμενη από την ΕΔΕΥΕΠ πρόταση χωροθέτησης προς τον Κάβο Πλάκο και σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου, προκειμένου να μην υπάρχει ορατότητα από το ανακτορικό συγκρότημα. 2. Η χωροθέτηση της ΠΟΑΥΑΠ Κέας-Γυάρου να γίνει δυτικά της νήσου. 3. Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι όροι της ΥΠΠΟ/343876/02.08.2024 (ΑΔΑ: ΕΖΗΞ46ΝΚΟΤ-ΒΞΞ) Υπουργικής Απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων»

Αναλυτικά η απόφαση

Σχετικά Άρθρα