MENU

Σοκαριστικά στοιχεία για τα πλαστικά στον πλανήτη – 220 εκατ. τόνοι θα παραχθούν φέτος

Αύξηση 7% στη χρήση από το 2021 - Πρωταθλήτρια η Κίνα

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τους τόνους πλαστικών που αναμένεται να καταλήξουν φέτος στη φύση, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον.

Πρόσφατη έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Earth Action προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα έχουν παραχθεί 220 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών, εκ των οποίων 70 εκατομμύρια θα καταλήξουν στις χωματερές, στα ποτάμια και τις θάλασσες του πλανήτη. Σύμφωνα με την έκθεση τα συστήματα διαχείρισης και ανακύκλωσης πλαστικών θα μπορέσουν να απορροφήσουν 150 εκατομμύρια τόνους.

Όπως επισημαίνεται μόλις 12 χώρες ευθύνονται για το 60% της κακοδιαχείρισης πλαστικών αποβλήτων παγκοσμίως, με τις πέντε πρώτες να είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό.

Η φετινή έκθεση για την «Ημέρα Υπέρβασης των Πλαστικών» συνυπολόγισε στην ανάλυσή της και τα πλαστικά απόβλητα από την κλωστοϋφαντουργία και τα οικιακά απορρίμματα. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, διαπιστώνει μελέτη

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι κάθε άτομο στον πλανήτη θα παράγει κατά μέσο όρο 28 κιλά πλαστικών απορριμμάτων και ότι έχει σημειωθεί μια σταθερή αύξηση των συνολικών πλαστικών απορριμμάτων κατά 7% από το 2021.

Τα πλαστικά σκουπίδια αποτελούν μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα το δίδυμο που μολύνει με τον πιο επιδραστικό τρόπο τον πλανήτη μας, προκαλώντας ζημιές τόσο στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα όσο και στην υγεία του ανθρώπου.

Η ολιστική ρύπανση που δημιουργεί το πλαστικό ξεκινά από την αρχή της ζωής του, όταν τα εργοστάσια που το κατασκευάζουν παράγουν αέρια θερμοκηπίου, όσο και στο τέλος της ζωής του, όταν ρυπαίνει τον φυσικό κόσμο και εισέρχεται με πολλούς τρόπους αόρατα στον ανθρώπινο οργανισμό μολύνοντας τον και αυτόν.

Σχετικά Άρθρα