MENU

Στα έργα σε ΟΛΠ – ΟΛΘ προσβλέπει η ΤΕΚΑΛ για να επανέλθουν σε ανοδική πορεία τα οικονομικά μεγέθη   

Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας μειώθηκε 12% το 2023, ενώ πτώση της τάξεως του 50% εμφάνισαν τα κέρδη της

Στην απόδοση των νέων έργων που έχει αναλάβει, προσβλέπει η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΚΑΛ, η οποία έχει προσθέσει σημαντικές συμβάσεις στο ανεκτέλεστο των έργων της  κατά τη διετία 2023 – 2024.

Η εταιρεία με πτυχίο 6ης τάξης είναι ανάδοχος κατασκευής του προβλήτα εξυπηρέτησης κρουαζιέρας στον ΟΛΠ, έργο το οποίο σταμάτησε προσωρινά αλλά πλέον προχωρά εφόσον εγκρίθηκε το αναθεωρημένο master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

Παράλληλα μέσα στο 2023 ανέλαβε το έργο ΣΔΙΤ για τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση και εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα (μαρίνας) του Ναυπλίου.

Μέσα στο 2024 δε, ανάλαβε το αναβάθμισης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης (και της κατασκευής περιφερειακής οδού), σύμβαση προϋπολογισμού της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.

Η πιο σημαντική προσθήκη, ωστόσο, αφορά στο έργο κατασκευής του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ, για το οποίο είναι προσωρινός ανάδοχος μέσω της κοινοπραξίας με την ΜΕΤΚΑ που είναι επικεφαλής του σχήματος. Το έργο είναι το σημαντικότερο από τις υποχρεωτικές επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει συμβάσεις και για ιδιωτικά έργα και κτιριακές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η κατασκευή δύο νέων ξενοδοχείων του γκρουπ Accor στην Αθήνα, στην περιοχή του Μουσείου και της Κυψέλης.

Πτώση τζίρου και κερδών το 2023

Πάντως το 2023 η εταιρία ΤΕΚΑΛ παρουσίασε μείωση μεγεθών, εξαιτίας και της καθυστέρησης εκκίνησης του έργου στον ΟΛΠ.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών της χρήσης του 2023 αυτός διαμορφώθηκε στα 54 εκατ. ευρώ έναντι 61,2 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 12%.

Μειωμένα ήταν και τα προ φόρων κέρδη που διαμορφώθηκαν στο 1,312 εκατ. ευρώ έναντι 2,463 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. ευρώ, από 2,4 εκατ. ευρώ το 2022.

Η εταιρεία ωστόσο βελτίωσε οριακά το μικτό περιθώριο κέρδους της στο 3,93% από 3,74% το 2022.

Στη χρήση του 2023 η εταιρεία αναφέρει πως παρά την αύξηση δανεισμού κατά τη χρήση του 2022 πέτυχε αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της τάξης των 7,9 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι συνολικές της υποχρεώσεις το 2023 διαμορφώθηκαν σε 60 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 70,5 εκατ. ευρώ το 2022. Η διοίκηση σημειώνει επίσης ότι με την ανάληψη νέων έργων (τα οποία δεν διευκρινίζει σε ποιο ύψος ανέρχονται) θα είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των μακροπρόθεσμων δανείων της και να βελτιώσει τη ρευστότητά της.

Σχετικά Άρθρα