MENU

Η Αθήνα στη λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων που λαμβάνουν μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Εκτενές δημοσίευμα του Time Out για τις αλλαγές που έρχονται

Στον μακρύ κατάλογο των πόλεων που προχωρούν σε μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στέγασης και των υψηλών ενοικίων, αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού Time Out, με ιδιαίτερη αναφορά και στην Αθήνα, με αφορμή τις ριζικές αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν.

Στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη, στην Τσεχία και τώρα κεντρικές περιοχές στη Βουδαπέστη και στην Αθήνα, οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν δράση για να περιορίσουν ή ακόμα και να απαγορεύσουν τις βραχυπρόθεσμες άδειες εκμίσθωσης.

Βουδαπέστη

Πριν μερικές ημέρες οι κάτοικοι του έκτου διαμερίσματος της Βουδαπέστης ψήφισαν οριακά υπέρ της απαγόρευσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων από το 2026, απόφαση η οποία θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συνέπειες για την αγορά κατοικίας σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι η Βουδαπέστη είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην κεντρική Ευρώπη και το 2023 υπήρξαν 6,7 εκατ. διανυκτερεύσεις σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις. Εντούτοις οι κάτοικοι ψήφισαν την απαγόρευση, κυρίως επειδή ο τεράστιος όγκος των Airbnb επηρεάζει αρνητικά τις τιμές των κατοικιών και την ποιότητα ζωής.

Το 54% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης, αλλά οι διαφωνούντες εξέφρασαν ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, καθώς η μείωση των διανυκτερεύσεων ενδεχομένως να οδηγούσε σε απώλειες για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Αθήνα

Την ίδια στιγμή «φρένο» μπαίνει στα νέα Airbnb σε τρεις κορεσμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπου έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να βρει κάποιος σπίτι για να νοικιάσει ή αγοράσει.

Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπως το Κουκάκι, τα Εξάρχεια, το Παγκράτι, το Μετς, ο Βοτανικός, το Ρουφ και το Μεταξουργείο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα μπορούν να βγάλουν νέες άδειες για βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον ένα χρόνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Επιπλέον αυξάνεται, από 2,5 ευρώ στα 8 ευρώ, από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών, προκειμένου η χώρα να βελτιώσει τις υποδομές της αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικότερα φυσικές καταστροφές, (όπως καύσωνες και πυρκαγιές). Τους χειμερινούς μήνες αυξάνεται από 50 σεντ στα 2 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα