MENU

Ενεργειακή αναβάθμιση του ακτοπλοϊκού στόλου – Ανέθεσε μελέτη το Υπ. Ναυτιλίας

Πρόκειται να παραδοθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2025

Μελέτη για την αξιολόγηση των διαθέσιμων τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν, για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακτοπλοϊκού στόλου, ανέθεσε το υπ. Ναυτιλίας.

Η προμελέτη έχει ορίζοντα υλοποίησης οκτώ μηνών, με προϋπολογισμό 1.171.555 ευρώ.

Η έναρξη του έργου από την ανάδοχο εταιρεία που αφορά την εκπόνηση μελέτης για αντικατάσταση του στόλου της επιβατηγού ναυτιλίας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και η οποία πρόκειται να παραδοθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2025 παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη.

Αντικείμενο του έργου

Το τελικό παραδοτέο του έργου θα είναι ο σχεδιασμός του εργαλείου / μηχανισμού χρηματοδότησης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των φορέων εκμετάλλευσης σε δανειακή χρηματοδότηση και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Η μελέτη είναι προαπαιτούμενη προκειμένου να εκκινήσει η όποια διαπραγμάτευση με τις Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε αφορά στην επιλεξιμότητα της δανειακής χρηματοδότησης με ενωσιακούς πόρους, είτε στη συμβατότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

Ο κ. Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του τόνισε: «Η έναρξη του έργου για την αναβάθμιση του στόλου αποτελεί ορόσημο για τη ακτοπλοΐα της χώρας μας. Στόχος μας είναι η μετάβαση σε μια νέα εποχή με σύγχρονα, ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον πλοία, που θα χρησιμοποιούν καθαρά καύσιμα και θα μειώνουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Το έργο αυτό δεν αποτελεί απλά μια επένδυση στο μέλλον της ακτοπλοΐας αλλά και μια έμπρακτη δέσμευση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των μεταφορών και της ποιότητας ζωής των νησιωτών μας. Προχωράμε με αποφασιστικότητα για να μεταμορφώσουμε τον ακτοπλοϊκό στόλο της χώρας αλλά και το λιμενικό σύστημα σε ένα πρότυπο βιωσιμότητας και καινοτομίας, διασφαλίζοντας την οικονομική ανάπτυξη, ασφαλείς μεταφορές και την αειφορία σε όλες τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν το σχήμα της αναδόχου εταιρείας, στελέχη της Μονάδας Στρατηγικών Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ-ΥΝΑΝΠ.

Σχετικά Άρθρα