MENU

Σχεδόν 11 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου

Μειωμένες κατά 4,2% οι εισπράξεις τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΤτΕ

Αυξημένη κατά 11,1% εμφανίζεται η τουριστική κίνηση στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο επτάμηνο πέρυσι, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από τον τουρισμό να καταγράφουν αύξηση κατά 5,6%.

Όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών της χώρας που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανήλθαν κατά το παραπάνω διάστημα φέτος στα 10,95 δισεκ. Ευρώ .

Παρόλα αυτά, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,3 δισεκ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 8,6 δισεκ. ευρώ.

Μειώθηκαν των εισπράξεων κατά 4,2%  

Ο τουρισμός φέτος μπορεί να έσπασε τα περσινά ρεκόρ, ωστόσο ο Ιούλιος δεν ήταν ο καλύτερος μήνας, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2%, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, παρά την αύξηση των αφίξεων κατά 4,1%, με αποτέλεσμα να μειωθεί το πλεόνασμα ισοζυγίου Ιουλίου και να διευρυνθεί το έλλειμμα επταμήνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στα 4,031 δισ. ευρώ, έναντι 4,208 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2023.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, αλλά και του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Σχετικά Άρθρα