Η ζήτηση για νέες κατοικίες στην Κίνα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 50% την ερχόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει τις προσπάθειες του Πεκίνου, να ενισχύσει άμεσα τη συνολική ανάπτυξη της χώρας.
Το ΔΝΤ ανέφερε πως αναμένει η “θεμελιώδης ζήτηση για νέες κατοικίες” στην Κίνα να μειωθεί κατά 35% έως 55% λόγω της μείωσης των νέων νοικοκυριών στις πόλεις και του μεγάλου αποθέματος ημιτελών ή κενών ακινήτων.
Η επιβράδυνση της ζήτησης για νέες κατοικίες θα καταστήσει πιο δύσκολη την απορρόφηση του πλεονάζοντος αποθέματος, “παρατείνοντας την προσαρμογή μεσοπρόθεσμα και επιβαρύνοντας την ανάπτυξη”, αναφέρει η έκθεση.
Ο κλάδος των ακινήτων της Κίνας και οι συναφείς βιομηχανίες αντιπροσώπευαν περίπου το 1/4 του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.
Η πρόβλεψη για πτώση περίπου 50% στις νέες κατοικίες “υπερεκτιμά την πιθανή ύφεση της αγοράς”, δήλωσε ο κ. Zhengxin Zhang, εκπρόσωπος της Κίνας στο ΔΝΤ.
Υπογράμμισε ότι η ζήτηση κατοικιών θα παραμείνει μεγάλη και η κρατική στήριξη θα αρχίσει σταδιακά να αποδίδει .”Ως εκ τούτου, είναι πολύ απίθανο να συμβεί μια σημαντική μείωση της ζήτησης κατοικιών”, πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η έκθεση του ΔΝΤ συνέκρινε τη ζήτηση κατοικιών και τις νέες εκκινήσεις από την περίοδο 2012 έως 2021 με εκτιμήσεις για το 2024 έως 2033.
Ο τομέας των ακινήτων της Κίνας αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες, αναπτύσσοντας έντονες τάσεις κερδοσκοπίας.
Η ελεύθερη πτώση κολοσσών του κλάδου
Το ΔΝΤ επεσήμανε ότι στη δεκαετία του 2010, το ποσοστό των επενδύσεων σε κατοικίες επί του ΑΕΠ της χώρας ήταν κοντά ή πάνω από τα ανώτατα όρια της έκρηξης της αγοράς ακινήτων σε άλλες χώρες στο παρελθόν.
“Η μεγάλη διόρθωση στην αγορά ακινήτων, μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τη μόχλευση το 2020-21, ήταν δικαιολογημένη και πρέπει να συνεχιστεί”, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν χρεοκοπήσει κατασκευάστριες εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Evergrande και η Country Garden. Από τα τέλη του 2022, οι κινεζικές αρχές έχουν λάβει μέτρα για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς χρηματοδότησης για τους κατασκευαστές και τους νέους αγοραστές κατοικιών.
Ωστόσο, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των ακινήτων δεν έχουν ακόμη ανακόψει σημαντικά την ευρύτερη πτώση του τομέα. Την ίδια στιγμή η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί εν μέσω αβεβαιότητας για το μελλοντικό εισόδημα.