MENU

Έναντι 80 εκατ. ευρώ η μεταβίβαση του 67% του λιμανιού Ηρακλείου στην κοινοπραξία «Grimaldi – Μινωικές»

Ποιες πράσινες δράσεις δρομολογούνται

Η παραχώρηση του λιμανιού του Ηρακλείου στην κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. και ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε., δίνει νέα προοπτική και μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, ανεβαίνοντας από την πρώτη μέρα σε κατηγορία.

Παραχωρείται το 67% του λιμένα έναντι 80 εκ. ευρώ. Το μισό ποσό θα παραμείνει στο ΤΑΙΠΕΔ για έργα αναβάθμισης των υποδομών.

Κ. Χατζηδάκης: «Το λιμάνι του Ηρακλείου ανεβαίνει κατηγορία»

Επικαλούμενος και την Κρητική καταγωγή του ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την συναισθηματική αξία για τον ίδιο, , σημειώνοντας ότι το λιμάνι του Ηρακλείου «ανεβαίνει κατηγορία».

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης ως συνέχεια της αναβάθμισης των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Χρ. Στυλιανίδης: «Πάμε … champions league»

Η χώρα έχει υστερήσεις στις λιμενικές υποδομές, λόγω της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και έκανε λόγο για μια μεγάλη ημέρα για το Ηράκλειο. «Φεύγουμε από τα εθνικά πλαίσια και πάμε … champions league», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Δύο νέα πλοία από τις Μινωικές Γραμμές

«Οι Μινωικές βρίσκονται προ της ναυπήγησης δύο νέων πλοίων, μεγαλύτερων σε χωρητικότητα και φιλικών προς το περιβάλλον», αποκάλυψε ο Δ/νων Σύμβουλος της Minoan Lines, Λουκάς Σιγάλας, κάνοντας λόγο για «πολύ σημαντική ημέρα για τις Μινωικές Γραμμές», η έδρα των οποίων είναι και θα παραμείνει στο Ηράκλειο.

Έρχονται «πράσινες» δράσεις από τη διοίκηση

Στον δικό του χαιρετισμό περιέγραψε τη συγκίνηση του για τη σημερινή ιστορικής σημασίας εξέλιξη, για την οποία προηγήθηκε 5ετής άοκνη εργασία.

Προτεραιότητα η απανθρακοποίηση του λιμανιού, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, Μηνάς Παπαδάκης, λέγοντας ότι σύντομα να ανακοινωθούν οι πρώτες «πράσινες» δράσεις, υπό τη νέα διοίκηση.

Γκριμάλντι: «Γνωρίζουμε τις δυνατότητες του λιμανιού»

«Γνωρίζουμε τις δυνατότητες του λιμανιού του Ηρακλείου» τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Grimaldi, Εμανουέλε Γκριμάλντι, σημειώνοντας την πρόθεση του, το λιμάνι να αποτελέσει σημείο αναφοράς μεταξύ των λιμανιών της χώρας, με περισσότερη κίνηση, περισσότερο τουρισμό, περισσότερες δουλειές και οικονομικά οφέλη.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και των τοποθετήσεων πραγματοποιήθηκε η τελετή της παραχώρησης.

Οι υπογραφές

Οι υπογραφές μπήκαν σήμερα στο Ηράκλειο, σε ειδική τελετή για τη διαδικασία μεταβίβασης πλειοψηφικού ποσοστού , η οποία έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η τελετή έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη. Παρόντες ήταν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δ.Πολίτης, ο δ/νων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρ.Δημητριάδης, ο δ/νων σύμβουλος των Μινωικών Γραμμών Λ.Σιγάλας καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παρόντες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός καθώς επίσης και άλλοι δήμαρχοι, αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.

προηγήθηκε συνάντηση του Εμανουέλε Γκριμάλντι με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα του masterplan του λιμανιού για το οποίο ο Ιταλός επιχειρηματίας εμφανίστηκε θετικός και συναινετικός.

Στην τοποθέτησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δ. Πολίτης επισήμανε ότι στόχος είναι η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, ώστε μαζί με το νέο αεροδρόμιο να βελτιωθούν σημαντικά οι προσβάσεις στην Κρήτη. Μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι παραχωρείται το 67% του λιμένα Ηρακλείου έναντι 80 εκ. ευρώ, λέγοντας πως το μισό ποσό θα παραμείνει στο ΤΑΙΠΕΔ για έργα που θα αφορούν στην αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της χώρας.

Σχετικά Άρθρα